Hlavní obsah

Kvůli bití judistek japonská federace přišla o milióny

Japonské judo přišlo kvůli skandálu s tělesným trestáním reprezentantek o téměř 52 miliónů korun. Podle agentury AP národní olympijský výbor zrušil judistické federaci roční dotaci ve výši 250 miliónů jenů poté, co vyšlo najevo násilné chování trenérů k členkám reprezentace před olympijskými hrami v Londýně.

Článek

Po rozsáhlém vyšetřování kauzy navíc olympijský výbor adresoval federaci 13 nařízení včetně zákazu násilí v rámci přípravy, jasných nominačních pravidel a zvýšení počtu žen na trenérských i funkcionářských postech.

Patnáct judistek si v prosinci oficiálně stěžovalo na chování trenéra Rjudžiho Sonody a jeho asistentů během přípravy na OH v Londýně. Ženy musely snášet fackování, strkání a bití bambusovým mečem na kendó. Japonská judistická federace udělila trenérům napomenutí, Sonoda se však následně rozhodl odstoupit.

Japonsko, které je kolébkou juda, prožilo v Londýně jedny z nejméně úspěšných her v historii. Judistky a judisté získali pouze jedno zlato, i když se očekávala jejich výhra minimálně v polovině ze 14 kategorií.

Reklama

Související témata: