Hlavní obsah

Do olympijské haly v Soči vede cesta mezi bagry a míchačkami. A tak Sáblíková mávala do prázdných tribun

Soči
Aktualizováno

Uprostřed rozestavěných budov, prašných cest a mezi stovkami dělníků působí Adler arena trochu nepatřičně. Zvenku nablýskaná, zevnitř útulná hala je na olympiádu zcela připravena. Na rozdíl od svého okolí, kde čile pracují stavební stroje…

Foto: Michal Osoba

Rychlobruslařská Adler Arena v Soči.

Článek

Z boků je Adler Arena prosklená, což sice v současnosti nenabízí návštěvníkům zrovna pěkný výhled, ale aspoň je během dne aréna prosvětlená. Kapacita je 8000 diváků a podobně jako ve slavné heerenveenské hale Thialf v hledišti včera dominovala oranžová barva.

Jenže zatímco v Nizozemsku je to díky tamním příznivcům oděným v národních barvách, v Soči kvůli prázdným do oranžova laděným sedačkám. Hlediště bylo na čtvrteční program zaplněné zhruba z desetiny…

Atmosféra zklamáním

„Atmosféra nebyla taková, jakou jsem si představovala. Ale když tu nikdo není, stejně člověk musí jet,“ krčila rameny Martina Sáblíková, která si ve čtvrtek halu přesně 323 dnů před startem olympiády v Soči otestovala.

Když ji vyhlašovali vicemistryní světa, mávala do prázdných tribun. „Je čtvrtek odpoledne, tak snad to v sobotu bude lepší,“ vyhlíží pětikilometrovou trať.

Kromě nemnoha domácích příznivců ostrůvky nizozemských fanoušků, pár norských a japonská vlajka. Toť vše. Zahraniční příznivce zřejmě odradila nákladná cesta do černomořského letoviska, domácí především složitý přístup k hale přes rozestavěný areál.

„Také mě to překvapilo. Myslel jsem, že když to je tady v Soči nový sport, tak by lidi mohl zajímat,“ divil se trenér Petr Novák.

Sáblíková se těší na emblémy

O samotné hale, jejíž stavba vyšla na 650 miliónů korun a po skončení olympiády z ní bude výstavní centrum, ale nemohl říct on ani jeho elitní svěřenkyně špatné slovo. „Líbí se mi. Není tam žádná tma, pěkně barevně sladěná. Až tu budou olympijské emblémy, bude to ještě hezčí,“ těší se Sáblíková.

Už podle digitálních hodin u vstupu poznáte, že jste v rychlobruslařské hale. Místo časů ve světových velkoměstech se totiž dozvíte, kolik právě mají v Heerenveenu, Calgary či Naganu, tedy městech se známými rychlobruslařskými ovály.

Na dalších televizích v hale běží obrázky, jak by celý olympijský park měl za rok vypadat. Modelové animace však mají k současné realitě hodně daleko.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články