Hlavní obsah

V Soči se bojí tepla, kvůli ZOH uskladnili sníh na Kavkazu

Organizátoři olympijských her v Soči mají po neobvykle teplé zimě starosti, aby příští rok v únoru měli při vrcholném sportovním svátku dostatek sněhu. Proto v sousedním kavkazském pohoří uskladnili do zásoby zhruba 450 000 krychlových metrů sněhu, který se v případ vysokých teplot v subtropickém Soči při hrách využije.

Foto: Michal Osoba

Olympijský stadión Fišt v Soči, kde proběhne slavnostní zahájení a zakončení ZOH.

Článek

"Připravili jsme sedm různých míst vysoko v horách, kde můžeme uskladnit sníh," řekl agentuře Reuters Sergej Bačin, generální ředitel lyžařského střediska Roza Chutor v Krasné Poljaně, kde se během ZOH pojede o medaile ve sjezdovém a akrobatickém lyžování a snowboardingu.

"Chci všechny sportovce ujistit, že za rok v únoru nebude nedostatek sněhu, i kdyby bylo ještě větší teplo než teď. Do zásoby si ho ukládáme velké množství," uvedl.

Náhradní sníh bude zakryt speciální fólií, aby v létě neroztál, i když s částečnými ztrátami se počítá. "Očekáváme, že zhruba 140.000 kubíků roztaje, ale stále budeme mít více než 300.000 k dispozici pro příští rok," tvrdil Bačin, jenž vypočítal náklady na uložení sněhu na 11 miliónů dolarů (220 miliónů korun).

Organizátoři nicméně potíže se sněhem neočekávají. Většinou totiž v Krasné Poljaně, kdysi ospalé horské vesničce vzdálené 70 kilometrů od Soči, mají opačné problémy - sněhu je příliš a hrozí laviny.

"Tohle byla neobvyklá zima. Ani místní si nepamatují, kdy naposledy bylo v horách takhle teplo. Není pravděpodobné, že bychom podobné počasí zažili i příští rok," dodal Bačin.

Reklama

Související témata: