Hlavní obsah

Triatlonistou roku se podruhé v historii stala žena. Korunu má Frintová

Praha

Podruhé ve dvacetileté historii získala hlavní trofej v anketě Triatlonista roku žena. Z ocenění se podruhé v kariéře radovala Vendula Frintová. Druhý skončil Filip Ospalý, třetí pozici obsadila Radka Vodičková. Nejvíc cen (3) posbírala na večírku Helena Erbenová, která se stala mimo jiné Objevem roku.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Vendula Frintová vyhrála anketu Triatlonista roku.

Článek

Bitva do posledních metrů respektive hlasů. S každým vyplněným anketním lístkem se měnilo pořadí na čele. Až finiš rozhodl pro Vendulu Frintovou, protože uspěla na té nejprestižnější scéně - olympijských hrách. Její patnácté místo v Londýně je nejlepším umístěním české triatlonistky pod pěti kruhy všech dob.

Tichá a drobná devětadvacetiletá pracantka z Náchoda šla pevně za svým cílem, přes zranění, dílčí neúspěchy i zklamání. „Loňská sezona bohužel neměla výrazný úspěch v podobě lesklého kovu, ale kvalitních výsledků na velkých akcích si velice cením," řekla.

Trénovala s Groffovou, Findlayovou i Molou

„Páté místo na Evropě a patnácté na olympiádě hodnotím vysoko vzhledem ke zdravotním komplikacím. I když samozřejmě vím, že za ideálních podmínek by oba tyto výsledky mohly být ještě lepší," dodala v přímém telefonickém vstupu z Floridy, kde se připravuje na start světové série, která zahájí 7. dubna v Aucklandu.

Téměř tři měsíce zde byla se skupinou trenéra Filliola, který přivedl Simona Whitfielda, kanadského olympijského vítěze ze Sydney 2000 znovu k medaili (stříbro v Pekingu 2008). Frintová trénovala společně s Američankou Groffovou, čtvrtou ženou z olympiády, vítězkou několika Světových pohárů Kanaďankou Findlayovou nebo juniorským mistrem světa Molou. „Příprava ve skupině je obrovské plus. Panuje zde příjemná atmosféra, takže je radost polykat náročné dávky."

Ceny přebírali její rodiče. Trofeje z let 2009 a 2012 nechce srovnávat. „Ani to nejde, byla jiná situace. Jsem ráda, že odborná veřejnost znovu ocenila moje výsledky, zejména na olympiádě." A co plánuje na letošní rok? „Jediným přáním je konečně absolvovat celou sezónu zdravá a bez zranění," usmála se Vendula Frintová. Oceněn byl (již poosmé) i její trenér Jiří Seidl, kdysi sám vítěz závoďácké ankety.

Objevem roku se stala Erbenová

Filip Ospalý, absolutní dominátor historie ankety, skončil druhý. A paradoxně - oproti loňsku - získal cenu (olympijského) Triatlonisty roku. Byť své dvě cenná vítězství v St. Anthony´s a v Berlíně získal v bezhákové sérii 5150. K tomu přidal domácí prvenství a halfironmanské úspěchy v St. Pöltenu a v Norsku. Takže proč ne? Jeho soupeři Jan Čelůstka a Přemysl Švarc zase závodili na olympiádě. Nabídka je široká, svůj prostor přece najde každý.

Nejpilnější sběratelkou ocenění se stala Helena Erbenová, už tedy opravdu bývalá lyžařka. Ale hned v první sezóně získala tituly mistryně světa i Evropy v zimním triatlonu, obhájila pozice v Xteře a stala se i Objevem roku. I když už se na triatlonových tratích pohybuje delší dobu, nejspíš právě její zimní comeback a méně výrazné výsledky nastupujících nadějí přesvědčily respondenty pro ni.

Zájem rozhodnout o výsledcích projevilo víc lidí než v loňském roce, možná přispělo i snažší hlasování přímo do počítačového programu. Uznání patří i partnerům, kteří akci každoročně podporují. I když tentokrát o jednu viditelnou cenu přišli. Snad odpustí. Objev roku už bude odteď „neprodejný", stane se poctou Vojtovi Hecovi. Loni odešel z tohoto světa ve věku 83 let. První český triatlonista, který po dobrodružné cestě lodí v roce 1982 vyhrál věkovou kategorii na havajském Ironmanovi. Vůbec nevadí, že pod vlajkou Švédska, které mu dalo nový domov po vyhnání komunisty ze země. Symbolicky jeho cenu předal Václav Vítovec, první muž, který se na Havaj dostal o pár měsíců později z tehdejšího Československa.

Anketa slaví dvacáté narozeniny v sedmé destinaci, jíž se stal stylový restaurant Koloniál na Starém Městě pražském. A zahrál k tomu starý rockový bard Luboš Pospíšil.

Endless Pools Triatlonista roku 2012:
20. ročník ankety
Absolutní pořadí (hlasovalo 37 zástupců klubů, výkonného výboru ČTA, historických vítězů a novinářů):
1. Vendula Frintová (Ekol Brno) olympijský triatlon 389 bodů
2. Filip Ospalý (Ekol Brno) olympijský/dlouhý triatlon 375
3. Radka Vodičková (Ekol Brno) olympijský triatlon/duatlon 367
4. Petr Vabroušek (Tri Life Zlín) dlouhý triatlon 348
5. Jan Čelůstka (Labe Tri Club) olympijský triatlon 345
6. Helena Erbenová (Eleven/Rubena) zimní triatlon/xterra 304
7. Přemysl Švarc (Slávia VŠ Plzeň) olympijský triatlon 272
8. Martin Krňávek (Ekol Brno) dlouhý/olympijský triatlon 204
9. Jan Kubíček (Česká spořitelna/Specialized) xterra 145
10. Petra Kuříková (Bižuterie Jablonec) olympijský triatlon 108
11. Tomáš Mika (Etriatlon Team) dlouhý triatlon 60
12. Lukáš Kočař (Ekol Brno) olympijský triatlon 56
13. Jana Candrová (B+H České Budějovice) dlouhý triatlon 47
14. Leoš Roušavý (Severočeská stavební Ústí) kvadriatlon/xterra 47.
Vítězové kategorií:
Olympijský triatlonista roku
Vendula Frintová - Filip Ospalý
Ironman roku
Jana Candrová - Petr Vabroušek
Xterra/terénní triatlonista roku
Helena Erbenová - Jan Kubíček
Duatlonista roku
Radka Vodičková - David Kuchařík
Kvadriatlonista roku
žena nevyhlášena - Leoš Roušavý
Zimní triatlonista roku
Helena Erbenová - Pavel Jindra
Trenér roku
Jiří Seidl (reprezentace)
Objev roku
Helena Erbenová
Akce roku
Czechman Pardubice

Reklama