Hlavní obsah

Jsem ráda, že problémy přišly teď. Můžu se z toho ponaučit, přiznala Sáblíková po sezóně

Praha

Hodně specifickou sezónu má za sebou rychlobruslařka Martina Sáblíková. Dvojnásobná olympijská šampiónka z Vancouveru dokázala posedmé za sebou triumfovat ve Světovém poháru a v minulém týdnu potvrdila na mistrovství světa v Soči svou dominanci na pětikilometrové trati, přestože musela několik měsíců bojovat i s nepříjemnými zdravotními problémy. Od konce loňského roku ji totiž trápila bolavá záda a nemohla ideálně trénovat. I proto si úspěchů v předolympijské sezóně hodně váží.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková se raduje z triumfu na pětikilometrové trati na MS v Soči.

Článek

"Když sportovec nebojuje jen se soupeřkami, ale i zdravotními problémy, je to něco jiného. Bylo to o zkušenostech, ale i tak jsem ráda, že to přišlo. Můžu se z toho ponaučit pro další sezóny," řekla Sáblíková na čtvrteční tiskové konferenci v Praze. Momentálně je její stav už výrazně lepší. "Zlepšuje se to rapidně. Teď jedeme na dva týdny do lázní a doufám, že se z toho dostanu tak, aby to vůbec nebolelo," přála si.

Pětadvacetiletá rodačka z Nového Města na Moravě kvůli zdravotním problémům vynechala některé závody SP, nestartovala ani na vícebojařském mistrovství světa, předčasně ukončit sezónu ale nechtěla. "Že bych to vzdala, mě ani nenapadlo. Možná jsem trochu blázen. Říkám si, že to musí přejít, když mě něco bolí. Teď jsem si ale vyzkoušela, že to tak úplně není," přiznala Sáblíková.

Trenér Petr Novák nepočítá s tím, že by se příprava i přes nedávné problémy oproti minulým letům měnila. "Taky proč? Přinesla nám úspěchy a byl bych blázen, kdybych to teď dělal. Někteří lidi na diskuzích už sedm let píší, že to přeženeme a Martinu zničím. Když ale nebudeme trénovat na hraně, nebudeme mít mistryni světa. Být nejlepší na světě vyžaduje maximum všeho plus připravenou hlavu," podotkl Novák.

Sáblíková: Základem je dát se zdravotně do pořádku

Podobné problémy se zády má navíc podle něj 40 procent všech rychlobruslařů. "Jen to tají, což my neděláme," řekl. Problém byl prý v tom, že si pořádně neuvědomil, že jeho svěřenkyně stárne. "Musí na svém těle pracovat více než doteď. Nejde jen o cvičení, ale i o další věci. I já se musím stále vzdělávat. Musíme si dát pozor. Ne řešit vzniklý problém, ale předcházet mu," uvedl Novák. Celému NowiS týmu výrazně pomáhá i sportovní lékařka Marie Bulíčková, se kterou úzce spolupracuje.

Samotná Sáblíková své problémy za vinu Novákovi rozhodně nedává. "Už když mi bylo osmnáct, tak jsem věděla, že to přijde a teď to přišlo. Je pravda, že mě to trochu rozhodilo. Musím dát pozor. Jak tělo "stárne", tak je to náročnější," pousmála se. "Za tohle ale Petr opravdu nemohl. Byla to moje hlava a to, že si v tréninku přidávám," řekla.

Sáblíkové skončila sezóna v sobotu, už ale myslí na další. "My jsme se na novou sezónu vlastně začali připravovat ještě dříve, než jsme skončili minulou. Základem je dát se zdravotně do pořádku, abychom nejeli na půl plynu jako teď polovinu sezóny," podotkl Novák.

I proto další aktivity začne plánovat až bude Sáblíková, ale i její týmová kolegyně Karolína Erbanová, stoprocentně fit. "Pokud bude vše, tak jak má, tak začneme přípravu na sezónu za tři týdny," dodal Novák. Tradičně plánuje připravovat se v italském Collalbu; celý tým ale bude i využívat podmínky v resortu ministerstva vnitra, jehož jsou součástí, v Kašperských horách.

Reklama