Hlavní obsah

Jarošova expedice na Šiša Pangmu počinem roku

PRAHA

Český horolezecký svaz uzavřel letošní sezónu tradičním vyhlášením výstupů roku. Komise alpinismu ocenila výkony v kategoriích velehor nad a pod 6000 metrů, velehor kolem 3000 metrů a výstupy na domácích pískovcových terénech. V ostatních kategoriích výstupy roku vyhlášeny nebyly.

Foto: www.radekjaros.cz

Šiša Pangma (8046 metrů)

Článek

V kategorii nejvyšších hor se o nejlepší letošní výkon zasloužila expedice na tibetskou osmitisícovku Šiša Pangmu. Ocenění si odnáší čtveřice Radek Jaroš, Martin Minařík, Zdeněk Hrubý a Petr Mašek za náročný výstup obtížnou jižní stěnou alpským stylem bez použití výškových nosičů a umělého kyslíku.

Český kvartet zdolal 8046 m vysokou horu 9. října po třech dnech strávených ve dvoukilometrové, nepříliš často lezené stěně. Jaroš stál letos na osmitisícovce dvakrát, v květnu vystoupil západní stěnou spolu s běžcem na lyžích Martinem Koukalem na 8201 metrů vysokou Čo Oju.

Pro Hrubého a Jaroše byla Šiša Pangma už pátou zlezenou osmitisícovkou. Minařík má na kontě o jednu méně a Mašek stanul na vrcholu osmitisícovky podruhé v životě.

Jonák se Šatavou bodovali na Denbor Brakku

V kategorii velehor pod 6000 metrů si stejně jako loni, kdy spolu s Markem Holečkem zabodovali prvovýstupem v kyrgyzském Pamíru, vedli Pavel Jonák a Václav Šatava. Letos v létě se úspěšně pokusili o prvovýstup na 4850 metrů vysoký pákistánský Denbor Brakk, jehož výsledkem je cesta 'Bloody Mary' obtížnosti 9-/A2.

Ve středních velehorách si podle horolezeckého svazu letos nejlépe počínali Dušan Janák a Jan Doudlebský cestou "Na památku Jeany Couzyho" obtížnosti 8b na Cimu Ovest v italských Dolomitech. Janák navíc spolu se Stanislavem Hovancem obdržel čestné uznání za výstup na Tre Cime. Uznáním svaz ocenil i prvovýstup Tomáše Sobotky, Luboše Mázla, Ondřeje Beneše a Michala Roseckého "Zub za zub" obtížnosti 8b ve švýcarském Rätikonu.

Dalšího ocenění se za letošní rok dočkali již jen 'pískaři'. Mezi ženami byl jako nejlepší výkon roku oceněn RP přelez cesty Skurutí běh na Tvář v Labském údolí. Simona Ulmonová se zasloužila o jediný ženský přelez této cesty obtížnosti 10b. V Labských pískovcích vznikl i nejhodnotnější mužský výstup, který se podařil Tomáši Sobotkovi v cestě Peklo na zemi na Růžovou o obtížnosti XIb RP. Čestného uznání za přelez cesty Veselé veselé (Xb/c) na Vánoční věž ve východočeském Skaláku se dočkal Jakub Cicvárek.

Komise sportovního lezení svazu již na konci listopadu ocenila životní sezónu Tomáše Mrázka, jemuž se po loňském triumfu na mistrovství světa letos podařilo vyhrát seriál Světového poháru.

Reklama