Hlavní obsah

Olympiáda se mi už v Soči dostala do hlavy, přiznala Sáblíková

Do startu olympijských her v Soči zbývá ještě více než tři sta dnů, rychlobruslařka Martina Sáblíková už je ale má naplno v hlavě. V dějišti vrcholné akce příští sezóny absolvovala v minulém týdnu mistrovství světa na jednotlivých tratích a hned si vzpomněla, jaké to bylo rok před olympiádou ve Vancouveru.

Foto: Michail Metzel, ČTK/AP

Rychlobruslařka Martina Sáblíková v Soči

Článek

"Hodně se mi to dostalo do hlavy," přiznala Sáblíková ČTK po čtvrteční tiskové konferenci v Praze. "Hned se mi vybavil Vancouver rok před olympiádou, když jsem tam byla, a vsugerovala jsem si, že tam za rok budou ty symboly. Bylo to hodně náročné," uvedla pětadvacetiletá rychlobruslařka, která bude v Soči obhajovat dvě zlaté a bronzovou medaili z Vancouveru.

Olympijské myšlenky na ni naplno dolehly jeden večer, kdy byla v hale sama. "Bylo to hrozně emotivní. Říkala jsem si, že za nějakých 320 dnů tam budeš a bude to úplně něco jiného. Budeš stát na startu a bude to daleko těžší," vyprávěla Sáblíková. Při generálce na olympiádu získala v Soči zlato na pětce a stříbro na tříkilometrové trati.

Na vrchol příští sezóny se těší

Jestli se na vrchol příští sezóny těší, si netroufala pořádně říct. "Nevím, jestli se těším. Spíše se trošku bojím, protože ta nervozita a všechno ostatní bude více vyhrocené. Ale jo, těším se na to, i když to bude hodně těžké," pousmála se svěřenkyně trenéra Petra Nováka, která v této sezóně posedmé za sebou vyhrála Světový pohár.

Díky startům v Turíně a Vancouveru i faktu, že od roku 2007 patří do světové špičky, si dovede představit i tlak, pod kterým bude příští rok v Soči závodit. "Je to sport a stát se může všechno. Doufám, že tam pojedu tak připravená, abych si mohla říct, že jsem udělala všechno. Nervozita tam byla už teď při mistrovství světa a bude i po celou dobu, než skončí olympiáda," uvedla Sáblíková.

Momentálně ale myslí hlavně na to, aby se dala zdravotně do pořádku. Od konce roku má totiž problémy se zády. "Teď je důležité udělat něco se zdravím, to je priorita. Bez toho se nedá začít trénovat. Moje příprava začíná teď, připravená musí být i hlava. Trénink začne v dubnu," řekla rodačka z Nového Města na Moravě. Pomoct by jí měly lázně, do kterých ve čtvrtek na dva týdny odjela.

Reklama