Hlavní obsah

Čeští lezci sledovali ze skály zvedající se tsunami

Pavel NovotnýSport.cz

Neuvěřitelný zážitek si odveze z Thajska Tomáš Kysilka, trenér českých sportovních lezců, který na skalách v asijském království tráví tradičně přelom roku. V okamžiku, kdy k thajskému pobřeží dorazila ničivá vlna tsunami způsobená zemětřesením v Indickém oceánu, hleděl na moře z výšky několika desítek metrů. Sledoval, jak se jeho hladina zvedá.

Článek

Kysilka lezl se svou 17letou dcerou Terezou, jednou z nejlepších českých reprezentantek, na poloostrově Railay zhruba čtyřicet kilometrů od vyhlášeného letoviska Pchúket.

"Byli jsme na polici (pozn. skalní výběžek) asi třicet metrů nad zemí. Neměli jsme ani ponětí, co se děje, když kluk vedle nás spustil povyk. Nejdříve jsme mysleli, že zahlédl v moři nějaké zvíře, až pak jsme si všimli, jak jde voda nahoru," vyprávěl v telefonickém rozhovoru pro Sport.cz dva dny po katastrofě, která si dosud vyžádala téměř pětadvacet tisíc obětí.

Podle Kysilky se voda zvedla o deset metrů. "Zhruba tak vysoko byl jeden Korejec a hladina dosáhla až k němu," popsal Kysilka.

V okamžiku, kdy voda zaplavila pobřeží, byli na pláži jeho přátelé. "Část z nich snídala, část domlouvala přesun na jiné místo. Sice je to spláchlo, ale nikomu se nic nestalo. To platí i o dalších českých lezcích a turistech, kteří se tady nacházejí. Několik lidí se pohřešuje, ale Češi mezi nimi nejsou," doplnil.

Podle údajů ministerstva zahraničí se v oblastech postižených následky zemětřesení nachází asi tisícovka českých občanů.

Program nemění

Kysilkova skupina bydlí sto metrů od pobřeží v bungalovu, který ničivou vlnu přečkal. "Zůstal neporušen, takže jsme tam mohli už následující noc spát. Většina lidí raději strávila noc na vrcholu kopce. Strach, že by se to celé mohlo opakovat, je tady hodně silný. Nám to nějak nepřišlo," dodal Kysilka.

Situace v místě se během dvou dnů podstatně uklidnila. "Je to tady hodně rozbité, pomáhali jsme také s úklidem. Ale už fungují agregáty zajišťující elektřinu, byla obnovena lodní přeprava, takže nám přivezli vodu," uvedl Kysilka.

Na jihovýchodě hodlá zůstat podle původního plánu až do konce ledna. "Program neměníme, nevidím k tomu důvod. Sice nás to zasáhlo, ale následky nejsou tak katastrofické. Není tu žádné bahno, situace se stabilizuje," uzavřel.

Mrázek evakuován, ale v pořádku

V Thajsku se v okamžiku neštěstí nacházel také nejlepší český sportovní lezec a vítěz letošního Světového poháru Tomáš Mrázek.

Spolu se svou přítelkyní a jednou z nejlepších českých lezkyň Helenou Lipenskou byli ve městě Aonang. Podle reprezentačního šéftrenéra Slávka Vomáčka nebyli vlnou přímo zasaženi, museli být ale evakuováni do bezpečí.

Podle Vomáčka jsou oba čeští reprezentanti v pořádku a měli by se vrátit do Česka podle původního plánu před koncem roku. Redakci Sport.cz se v pondělí telefonické spojení s Mrázkem nepodařilo navázat.

Reklama

Související témata: