Hlavní obsah

Caban oslavil Štědrý den na střeše Antarktidy

Další úspěch na svém tažení za zdoláním sedmi nejvyšších hor všech kontinentů oslavil horolezec Miroslav Caban. S Viktorem Pustaiem a Jaroslavem Fukalem vystoupili na Štědrý den na Mount Vinson, který je s 4897 metry nejvyšším vrcholem Antarktidy.

Foto: www.michael-straub.ch

Masiv Mount Vinson v Antarktidě. Nejvyšší hora nejchladnějšího kontinentu ční do výšky 4897 m.

Článek

Cesta na vrchol a zpět z tábora ve výšce 3200 metrů trvala české trojici 23 hodin. Na vrcholu Mount Vinson byla prý teplota minus 45 stupňů Celsia.

Caban už před odletem říkal, že pokus bude náročný hlavně kvůli krutým klimatickým podmínkám, neboť teplota v těchto místech nikdy nevystoupá nad minus 20 stupňů Celsia.

"Technická náročnost u této hory nespočívá v kolmém lezení. Přesto bude k výstupu třeba velká dávka adrenalinu, když tam foukne, může teplota klesnout k minus 50 až 60 stupňům Celsia," uvedl tehdy Caban.

Na Mount Vinson vystoupil Caban pouze dva týdny poté, co zdolal v Tanzánii Kilimandžáro. Jeho cílem je nyní pokořit nejvyšší horu Jižní Ameriky Aconcaguu a po krátké přestávce vylézt na australský Mount Kosciuszko. Do května se chce vydat na Mount Everest, na který vystoupil už v roce 2002.

Reklama