Hlavní obsah

Z extrému do extrému. Horolezci Holeček a Hrubý plánují prvovýstupy na Gašerbrum, Talung i v Antarktidě

Praha

Vysněný plán prvovýstupu na legendami opředený Nangá Parbat Marek Holeček se Zdeňkem Hrubým odložili a místo něj na letošní rok vymysleli trojdílné dobrodružství v Pákistánu, Nepálu a Antarktidě. V Asii se pokusí „svěsit pytle" v prvovýstupech na Gašerbrumu I. a na Talung, v oblasti jižního pólu pak chtějí vystoupit na panenský vrchol Mount Foster.

Foto: archiv Marka Holečka

Talung (7349 metrů, Východní Himálaj)

Článek
Fotogalerie

Po dvou neúspěších nechá ostřílená dvojice spát sen o nové cestě Rupálskou stěnou na Nangá Parbat a vrátí se k již rozpracovaným projektům, které skončily buď pytlem, jak se v horolezecké hantýrce říká neúspěšnému pokusu o výstup, nebo ani neodstartovaly.

„Nekonečné objevování je v nás lidech od počátku pokolení. Proto jsme pro letošní rok vybrali tři hory a na ně cesty, kudy odzdola na vrchol ještě lidská noha neprošla," přibližuje s filozofickou nadsázkou Holeček název trojdílného projektu Never Stop Exploring. „To jsem četl na nějaké krabici," usmívá se Hrubý nad názvem totožným s reklamním sloganem hlavního partnera expedice.

Cíl první - Talung

Smělý plán odstartuje hned po nadcházejícím víkendu, kdy Holeček s Hrubým naberou směr Nepál. Cíl: východní Himálaj, kde na hranici s indickým Sikkimem v těsné blízkosti třetí nejvyšší hory světa Kančendžengy trůní nad stejnojmenným ledovcem hora Talung (7349 metrů).

Holečkovi zde již před téměř deseti lety učaroval dosud neprostoupený severozápadní pilíř, v roce 2004 ukrojil ve dvojici s Tomášem „Houbou" Rinnem zhruba třetinu z dvoukilometrového výstupu. „Cesta je pořád panenská a láká celý svět, Britové na její zdolání dokonce vypsali grant," přibližuje Holeček.

Spolu s Hrubým tradičně hodlají absolvovat expedici v nejčistším alpském stylu bez podpory výškových nosičů či kyslíku. „K horám patří trocha samoty. K Talungu nechodí trekaři a ani mezi horolezci to není příliš vyhledávané místo. Bude tam výrazný klid, hory jako za starých časů," těší se Hrubý do základního tábora. Raději by ale už měl za sebou sedmidenní pochod pralesem, které je cestou k hoře čeká. „Kdysi při expedici na Kančendžengu jsem okamžitě po vstupu do pralesa pochopil, proč nás místní tolik varovali a křičeli přitom Zuga! Zuga! Pijavice toho jména je skutečně všude přítomná a dokáže se dostat na jakékoliv místo na těle," otřásá se.

Cíl druhý - Gašerbrum I.

Podle plánu by se měli Holeček s Hrubým vrátit z Nepálu v květnu a za druhým cílem se v červenci vypraví na dva měsíce do pákistánského Karákóramu. Na osmitisícovém Gašerbrumu I. (8068 metrů) totiž stále čeká prvovýstup jihozápadní stěnou, který nakousli v roce 2009. Kvůli vážnému zdravotnímu stavu Hrubého, jemuž praskly žaludeční vředy, ale výstup ukončili v 7500 metrech a poté absolvovali dramatický sestup.

„To, že mě Marek dostal dolů, dodnes považuju za jeho nejlepší výkon v životě. Bylo to zajímavé rozhodování. Říkal jsem mu, ať mi nechá materiál, že zkusím proslaňovat dolů, a on ať to vezme přes vršek a klasickou cestou dolů. Marek se rozhodl pro zachování klasických hodnot a dostal mě dolů cestou výstupu," vzpomíná Hrubý.

Ani nepříjemná vzpomínka ale české dobrodruhy neodrazuje od záměru pokus o prvovýstup dokončit. „Člověk v horách občas něco nevyleze, a až tak ho to nemrzí. Ale tenhle kopec mě mrzí hodně. Už jsme měli prolezenou skalní bariéru a skoro koukali na vršek, ale moje indispozice to pokazila," vysvětluje Hrubý. Pokud by uspěli, zapsali by do historie horolezectví český prvovýstup na osmitisícovku po 23 letech.

Cíl třetí - Mount Foster

Za dobrodružstvím se ovšem Holeček s Hrubým letos chtějí vydat i jinam než do Himálají a Karákóramu. „Sen o prvovýstupu na Mount Foster na ostrově Smith Island v Antarktidě žijeme už čtyři roky, ale zatím se nám ho nepodařilo zrealizovat. Vždycky to zdechlo na dopravě lodí z nejjižnějšího cípu Argentiny. Letos by to mělo klapnout, už nyní máme zamluvenou devítimístnou loď, snad to vyjde," klepou na dřevo oba horolezci.

Mount Foster sice s nadmořskou výškou 2105 metrů nemůže konkurovat asijským velikánům, pro Holečka s Hrubým ale představuje obrovskou výzvu. „Tohle je výprava snů, jeden velký otazník," vykládá s objevitelským nadšením Holeček. „O Mount Foster nevíme nic, máme tři fotky a víme, jak je to vysoký. Ale jinak netušíme, jaký je sníh, jaká je skála...," doplňuje Hrubý.

A dobrodružná bude zřejmě už samotná cesta k nejchladnějímu kontinentu kolem Ohňové země. „Nejdivočejší moře, ječící šedesátky," svítí oči Holečkovi nad námořnickou hantýrkou spjatou s oblastí. „Problijem to," přidává s úsměvem Hrubý. „Jak říká klasik, zážitek nemusí být hezký, hlavně když je silný," shrnuje Holeček výzvu, jejíž součástí je vedle nalezení cesty k vrcholu Mount Foster také uskutečnění prvopřechodu vrcholového hřebene v délce 30 kilometrů.

Reklama