Hlavní obsah

Prezident Zeman přihlásil sportovce do Soči

Praha

Podpisem formální přihlášky stvrdili prezident Miloš Zeman a předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval účast českých sportovců na příští zimní olympiádě v Soči. V Míčovně Pražského hradu se slavnostního aktu zúčastnila řada potenciálních účastníků her, ale i medailisté z loňské letní olympiády v Londýně.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman se na Pražském hradě sešel i se (zleva) Zuzanou Hejnovou, Mirkou Knapkovou a Davidem Svobodou.

Článek
Fotogalerie

Zeman při svém přání sportovcům modifikoval coubertinovské heslo, že není důležité vyhrát, ale zúčastnit se. „Samozřejmě není nejdůležitější vyhrát, ale vědět, že když se blížím cíli, vydal jsem ze sebe maximum a víc už jsem udělat nemohl,“ uvedl prezident, který obdržel od předsedy Kejvala osobní pozvání do Soči.

Sportovcům se jeho krátký projev líbil. „Je to velká pravda, že ne všichni dokáží vyhrát, ale ti, kteří se na olympiádu kvalifikují, by ze sebe měli vydat všechno,“ přitakával krasobruslař Tomáš Verner, jenž má za sebou nevydařenou sezónu.

Strachová se těší už teď

I přes teplé počasí venku na olympijské naděje dýchla atmosféra Soči, byť jim zimní sezóna teprve skončila. „Je to takový plynulý přechod, určitě mi nepřijde deprimující, že bych se hned měla chystat na další sezónu. Naopak se tam velmi těším,“ ujišťovala slalomářka Šárka Strachová (za svobodna Záhrobská), která se o víkendu šťastně provdala.

Při ceremoniálu byli oceněni unikátními odznaky Mezinárodního olympijského výboru medailisté z Londýna. Osobně si je na Hradě vyzvedli zlatí moderní pětibojař David Svoboda a veslařka Mirka Knapková, stříbrný skifař Ondřej Synek a majitelé bronzu posádka čtyřkajaku Daniel Havel, Jan Štěrba, Lukáš Trefil, Josef Dostál, překážkářka Zuzana Hejnová a sportovní střelkyně Adéla Sýkorová.

Reklama

Související témata: