Hlavní obsah

Po MS chtěl Verner s bruslením skončit. Teď hledá cestu, jak se zbavit strachu

Michal OsobaPrávo

Jedenáctý na mistrovství Evropy, jednadvacátý na světovém šampionátu. Hůř než letos na tom byl krasobruslař Tomáš Verner (26) naposledy v 15 letech. Teď spřádá plány na to, aby poslední sezóna jeho amatérské kariéry s vrcholem v Soči byla výrazně povedenější.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Verner se ještě nevzdává, v Soči se chce rozloučit úspěchem.

Článek

Co vám bezprostředně po skončení mistrovství světa běželo hlavou?

Možná to bylo vidět na výrazu tváře, když jsem dojel volnou jízdu. V tu chvíli jsem měl jasno, že s bruslením končím a v takové podobě nechci sportovat, protože to úsilí a stres není vyváženo odměnou v podobě úspěchu nebo aspoň chvilkové radosti. To byla momentální reakce na to, co se stalo v Londonu a na mistrovství Evropy. Dneska už jsem v pozici, kdy se snažím najít cestu, jak se vrátit do starých kolejí zdravotně i psychicky. Budu bojovat o to, abych na olympiádě nebyl jenom do počtu.

Spíše než tělo se tedy snažíte zvládnout hlavu?

Tréninkový proces není žádná alchymie, dá se přitvrdit nebo zpomalit. Hlava je trochu složitější. Čím je člověk starší, tím víc přemýšlí o věcech, které by se mohly vymknout kontrole a mohly by dopadnout špatně. Když na to pomyslíte, to je nejsnazší cesta do pekel. Musím získat zpět sebevědomí, ale to půjde až se závoděním. Přes léto budu trénovat svaly a od září hlavu, aby fungovala jako za mlada, kdy tam žádné pochybnosti nebyly. Byla tam nervozita, ale určitě ne strach. A ta minulá sezóna byla plná strachu.

Jste tedy přesvědčen, že letošní sezóna byla jen nepovedenou epizodou ve vaší kariéře?

Věřím, že můžu být lepší, bez toho bych se na olympijskou sezónu ani nepřipravoval. Kdyby to mělo vypadat tak jako letos, nemusím na závody jezdit. Potřebuju se uklidnit a přetransformovat tréninkové úsilí do závodů.

Reklama