Hlavní obsah

Sáblíková v Orlové? O startu jsme vůbec neuvažovali, bylo by to riziko, vysvětlil kouč Novák

Praha

Kolem neúčasti rychlobruslařské královny dlouhých tratí a cyklistické mistryně republiky Martiny Sáblíkové na probíhajícím etapovém závodě Gracie s centrem v Orlové se objevily různé dohady především o jejím zdraví. Situaci vysvětlil pro Sport.cz a Právo její kouč Petr Novák.

Foto: Tim De Waele/Omega Pharma-Quick Step

Martina Sáblíková při časovce na mistrovství světa ve Valkenburgu.

Článek

„Martina v Orlové vůbec startovat neměla. Od prosince ji trápily problémy se zády a závody jezdila přes bolest. Po skončení sezóny si proto potřebovala odpočinout a záda doléčit, aby byla v pořádku před začátkem přípravy na olympijskou sezónu. V Soči bude obhajovat dvě zlaté medaile. Startovat měsíc po sezóně v náročném etapovém cyklistickém závodě, prakticky bez přípravy, by bylo riziko,“ vysvětlil Petr Novák.

Sáblíková doléčovala záda v Lázních Toušeň. „Byly tam společně s Karolínou Erbanovou a tamní procedury i vyhlášené bahno hlavně Martině hodně pomohly. Tento týden v podstatě zahájila přípravu, ale musíme pěkně pomalu. Jezdí na kole a in-linových bruslích, během dne naběhá i dvacet kilometrů,“ prozradil kouč tréninkové dávky svojí svěřenkyně.

Chce na cyklistické mistrovství světa

„Záda ji po tréninku bolí, ale to je přirozené po měsíci, kdy tělo odpočívalo. Navíc vzhledem ke zdravotním problémům nemohla v průběhu sezóny naplno trénovat, což se také projevuje. Druhý den už bolest necítí, což. To je znamení, že záda jsou v pořádku. Až se dostane do kondice, bolet nebudou,“ dodal Novák.

Letní přípravu podřídí Sáblíková jednoznačně olympiádě, ale cyklistickou sezónu nevynechá. „Martina pojede v červnu domácí šampionát. Když se postaví na start a zajede, bude nominována i na mistrovství světa. Tak jsme dohodnutí s cyklisty. Tréninkové dávky budeme postupně, ale citlivě zvětšovat. Na domácí šampionát bude připravená dobře. Věřím, že žádné zdravotní komplikace už se neobjeví,“ přál si Petr Novák.

Reklama