Hlavní obsah

Judista Krpálek poprvé v kariéře porazil rivala Grola a stal se mistrem Evropy!

Budapešť
Aktualizováno

Judista Lukáš Krpálek se stal prvním českým mistrem Evropy. Na šampionátu v Budapešti porazil v sobotním finále ve váze do 100 kg Nizozemce Henka Grola a navázal tak na evropské tituly Jiřího Sosny z roku 1988 a Zdeňka Písaříka z roku 1954. Krpálek dosáhl dalšího velkého úspěchu po předloňském třetím místě na mistrovství světa.

Foto: Martin Gregor, ČTK

Judista Lukáš Krpálek s trofejí a medailí pro mistra Evropy ve váze do 100 kg.

Článek

Svého velkého rivala Grola zdolal Krpálek poprvé v kariéře. Oplatil mu porážku z loňského olympijského turnaje, kde s ním prohrál v opravách a přišel o šanci na medaili. Grol získal v Londýně bronz.

Nizozemský judista měl v sobotu namále v prvním kole, kde odvrátil prohru s Ázerbájdžáncem Elkhanem Mammadovem až úspěšným chvatem 20 vteřin před koncem. Ve finále Krpálkovi podlehl na vazari.

Zato Krpálek prošel do boje o zlato po suverénních čtyřech výhrách na ipon před časovým limitem. Nejprve zdolal Lotyše Viktorse Reska, jemuž nasadil své oblíbené držení na zemi necelou minutu před koncem. V 53. vteřině druhého utkání chvatem harai-goši povalil na záda domácího reprezentanta Miklose Cirjenicse a na tatami se nezdržel o moc déle ani s Rusem Adlanem Bislutanovem, vítězem nedávné Grand Prix v Turecku.

Jurečka skončil devátý

Třetí duel Krpálkovi zabral necelé dvě minuty a soupeře poslal k zemi stejnou technikou jako ve svém předchozím vystoupení. Tím samým způsobem za dvě a půl minuty "nachytal" také v semifinále Elmara Gasimova z Ázerbájdžánu, kterému oplatil porážku z březnové Grand Prix.

Alexandr Jurečka (do 90 kg) při své druhé účasti na ME obsadil dělené deváté místo. Nejprve zdolal Mihaela Žganga ze Slovinska a vzápětí také Bělorusa Andreje Kazusenoka. V dalšímu postupu Jurečkovi zabránil favorizovaný Rus Kirill Denisov.

Michal Horák ve váze do 100 kg, kde zatím kraluje Krpálek, vypadl hned v úvodním duelu na ipon s Estoncem Grigorijem Minaskinem.

Mistrovství Evropy v judu v Budapešti:
Muži:
Do 90 kg:
1. Denisov (Rus.)
2. Liparteljani (Gruz.)
3. Voprosov (Rus.)
-. Bauza (Lit.)
...9. Jurečka (ČR).
Do 100 kg:
1. L. Krpálek (ČR)
2. Grol (Niz.)
3. Maret (Fr.)
-. Borodavko (Lot.)
...Horák (ČR) bez umístění.
Nad 100 kg:
1. Riner (Fr.)
2. Okruašvili (Gruz.)
3. Bonvoisin (Fr.) Bor (Maď.)
-. Bor (Maď.).
Ženy:
Do 78 kg:
1. Louetteová (Fr.)
2. Velenseková (Slovin.)
3. Joová (Maď.)
-. Verkerková (Niz.).
Nad 78 kg:
1. Polavderová (Slovin.)
2. Andeolová (Fr.)
3. Kayaová (Tur.)
-. Kindzerská (Ukr.).

Reklama