Hlavní obsah

VIDEO: Čeští sportovci mají v Soči ohromit Muchou. Přinese jim štěstí, věří Lendl

Michal OsobaPrávo

Listy lípy, jež rámují první československou známku od Alfonse Muchy z roku 1918, budou hlavním motivem oblečení, které obléknou čeští olympionici na zimních hrách v Soči 2014. Motiv pro kolekci v úterý v Obecním domě odhalil slavný tenista a sběratel Muchových plakátů Ivan Lendl.

Český olympijský tým má nový vizuální motivVideo: Sport.cz

 
Článek

Ve Vancouveru na sebe česká výprava upozornila vedle sportovních výkonů i oblečením s motivem propojených olympijských kruhů. Jeden z místních deníků ji dokonce vyhlásil za nejlépe oblečenou výpravu her.

O dva roky později v Londýně zase pobavily Olympijský stadión i diváky u televizí české holínky. Jako motiv oblečení byl zvolen obraz Františka Kupky Amorfa – Dvoubarevná fuga.

Navážou na fugu z Londýna

Z podobného období vzešla inspirace pro kolekci v Soči. „Fuga měla úspěch, my bychom v tom rádi pokračovali. Kupka a Mucha byly dvěma z nejsilnějších osobností přelomu století a vzniku Československa,“ vysvětluje volbu předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

„Navíc byl Mucha velkým vlastencem a návrh známky vytvořil za jediný den, což se také dá považovat za úctyhodný sportovní výkon,“ připomíná Kejval s úsměvem.

„Vybírali jsme z pěti motivů a vyhrála Muchova známka. Inspirací jsou lipové listy po jejím okraji ve tvaru srdce, které symbolizuje bojovnost potřebnou k úspěchu i lásku ke sportu,“ popisuje Václav Hrbek, spoluzakladatel společnosti Alpine Pro, která kolekci opět připravuje.

Chce sbírku zkompletovat

Vítěz osmi grandslamových turnajů Ivan Lendl byl myšlenkou nadšen. „Mám rád olympiády i Muchu, přijde mi to jako výborné spojení. Snad přinese českým sportovcům štěstí,“ věří bývalý tenista, který sám na olympiádě nikdy nehrál.

„V roce 1984 byl tenis jako ukázkový sport na Hrách v Los Angeles, naplno se vrátil o čtyři roky později, kdy jsem se bohužel nemohl zúčastnit. Ale byl jsem rád, že za Československo v Soulu vyhrál Miloš Mečíř,“ vzpomíná Lendl.

Ke sbírání Muchových plakátů se dostal přes umělcova syna, od něhož odkoupil první exemplář. Dnes jich má 116 ze 119 existujících. Dva jsou v muzeích, jeden nezvěstný. Věří Lendl, že sbírku zkompletuje? „Připomínám, že jsem sportovec,“ s úsměvem odvětil otec pěti dcer.

Kolekce pro Soči bude mít 72 položek, její podoba bude odhalena až s blížícím se startem Her. Možnost zakoupit si jednotlivé její části bude mít i veřejnost v přímém prodeji.

Reklama

Související témata: