Hlavní obsah

Maďarský zápasník s vytetovaným hákovým křížem a Hitlerem na prsou bude bojovat v Praze

Praha

Na turnaj bojových sportů, který se koná v pátek v pražských Vysočanech, by měl přijet i maďarský zápasník Attila Petrovszki, který se otevřeně hlásí k neonacismu. Dnes o tom informoval server Romea.cz. Na účast Petrovszkého v turnaji upozornila Antifašistická akce. Podle serveru se pražský magistrát a Česká televize, které organizátoři uvádějí jako partnery galavečera, od akce distancují, dalším osloveným partnerům prý účast neonacisty nevadí.

Foto: Facebook

Maďarský bojovník Attila Petrovszki

Článek
Fotogalerie

To, že se Attila Petrovszki otevřeně hlásí k neonacismu, ukazuje podle serveru jeho bohaté tetování mimo jiné se symbolem hákového kříže a portrétem Adolfa Hitlera, nebo i fotografie, kde pózuje v tričku s nápisem neonacistické organizace Blood & Honour. Na jednom videozáznamu z loňského roku zápasník po vyhraném zápasu zdraví publikum nacistickým pozdravem.

Podle organizátorů bude Petrovszki během zápasu oblečený a už prý není aktivním podporovatelem neonacistického hnutí. Na mimořádné schůzce jim to řekl jeho manažer. "Byl jsem ubezpečen, že se tento bojovník bude pohybovat pouze oblečen (i v zápase) a zdrží se jakékoliv propagace. Dále mě manažer upozornil, že Attila Petrovszki už nepatří mezi aktivní podporovatele tohoto hnutí, snaží se aktivně věnovat sportu a svoji minulost nechat za sebou," sdělil jeden z organizátorů turnaje Pavel Touš.

Zatímco Praha a Česká televize se od akce distancovaly a požadují stažení svého loga z webu i propagačních materiálů akce, představitelům městské části Praha 9, kde se turnaj koná, stačilo podle serveru ujištění pořadatelů, že Petrovszki na sobě bude mít během zápasu trikot. Mluvčí Prahy 9 Adam Vážanský však uvedl, že vedení této městské části kontaktovalo policii, která bude vystoupení maďarského sportovce monitorovat. Se stanoviskem Prahy 9 nesouhlasí zastupitelé za Stranu zelených a žádají, aby městská část tuto akci nepodporovala.

Podobný názor jako vedení Prahy 9 zastává i další z partnerů turnaje Pražská energetika. Její zástupce uvedl, že pořadatelům věří, že zápasník vystoupí v triku a jeho vystoupení bude bezproblémové.

Reklama