Hlavní obsah

Zápasníci USA, Íránu a Ruska se kvůli OH utkali na nádraží

New York

Zápasníci USA, Íránu a Ruska se utkali v exhibičním mezinárodním utkání na newyorském vlakovém nádraží Grand Central Terminal. Akce měla mimo jiné upozornit na osud tohoto tradičního sportu, jemuž hrozí vyřazení z olympijského programu.

Foto: Bebeto Matthews, ČTK/AP

Obe Blanc a Hassan Rahimi se utkali v poněkud nezvyklém prostředí.

Článek

New York hostil exhibiční zápasnickou akci čtvrtý rok po sobě. Předchozí dva ročníky se odehrály na dalším kultovním místě v srdci Manhattanu, náměstí Times Square.

Letošního charitativního utkání nazvaného "The Rumble on the Rails" (Rvačka na kolejích) se premiérově zúčastnili i zástupci zápasnické velmoci Íránu, kteří do Spojených států přijeli po deseti letech.

Středeční duel, který se odehrával v přátelském duchu, měl poukázat na mírové poselství tohoto sportu. Po únorovém doporučení výkonného výboru Mezinárodního olympijského výboru totiž hrozí, že bude zápas od roku 2020 vyřazen z programu OH.

Na protest dokonce drží hladovku

Proti tomuto rozhodnutí se v zápasnické komunitě vzedmula velká vlna nesouhlasu. Sepisují se petice, některé osobnosti na protest vrátily medaile a například bulharský šampión Armen Nazarjan začal držet hladovku. Konečné rozhodnutí o olympijské budoucnosti zápasu by mělo padnout v září.

"Právě proto se teď snažíme dělat co nejvíc. Takhle chceme zachránit olympijský zápas," uvedl dvaadvacetiletý americký talent Kyle Dake, jenž si v exhibici na největším vlakovém nádraží světa připsal cenné vítězství nad Íráncem Hasanem Tahmasíbím.

Reklama

Související témata: