Hlavní obsah

VIDEO: Šílený ruský odvážlivec se vrhl do propasti. Po hlavě skočil z Mount Everestu!

Praha

Před 60 lety byl dobyt vrchol Mount Everestu a nejvyšší hora planety od té doby byla svědkem mnoha výkonů, které posunuly lidské hranice. Vedle milníků v horolezectví se na Everestu zapisovali do historie lyžaři, snowboardisté a dokonce paraglideři. Snad jen basejumpeři se dosud himálajskému obru vyhýbali. Až přišel Rus Valerij Rozov...

Ruský basejumper se vrhl střemhlav z Mount EverestuVideo: Reuters

 
Článek

Osmačtyřicetiletý vyznavač možná nejextrémnější disciplíny na začátku května úspěšně zrealizoval projekt, který navázal na šedesátileté výročí prvního výstupu na Everest, jenž v rámci britské expedice uskutečnili 29. května 1953 Novozélanďan Edmund Hillary a Šerpa Tenzing Norkej. Rozov našel ideální místo pro provedení basejumpu v severní stěně ve výšce 7220 metrů a přestože jej od samotného vrcholu (8850 metrů) dělilo víc než půldruhého kilometru, vytvořil jednoznačně světový rekord ve výšce seskoku z pevného bodu.

K odrazovému bodu ruský dobrodruh šplhal z Tibetu s pomocí čtveřice Šerpů čtyři dny a 5. května odpoledne byl v osmnáctistupňovém mrazu připraven vrhnout se po hlavě do bezedné hlubiny. Byl si přitom dobře vědom, že klíčovým momentem celého seskoku bude samotný start: v řídkém vzduchu totiž jeho speciální „batmanovský" oblek (wingsuit), který umožňuje dopředný pohyb, získával vztlak delší dobu a přechod z volného pádu do letu trval déle než v nižší nadmořské výšce. Skok ale proběhl bez nejmenších problémů a Rozov po téměř minutovém letu v rychlosti kolem 200 km/h rozvinul padák a bezpečně přistál na ledovci Rongbuk ve výšce 5950 metrů.

„Až když jsem se vrátil domů, došlo mi, jak to bylo fyzicky i psychicky extrémně náročné," prohlásil po úspěšné akci Rozov. Basejump z Everestu se zařadil na první místo jinak úctyhodné sbírky ruského odvážlivce, který se už v minulosti vrhl třeba do aktivního vulkánu na Kamčatce, seskočil z hory Ulvetanna v Antarktidě a loni v Himálajích provedl úspěšný basejump z vrcholu Shivlingu (6420 metrů).

Reklama

Související témata: