Hlavní obsah

Zlato jsem fakt nečekala, přiznala vítězka SP v Mnichově Sýkorová

Mnichov/Praha

Léta byla šestadvacetiletá Adéla Sýkorová „tou třetí“ do družstva ve vzduchové pušce. Kateřina Emmons a Pavla Kalná byly lepší. Teď je jedničkou mezi českými puškařkami, což potvrdila v úterý vítězstvím v silně obsazeném mnichovském závodě Světového poháru v třípolohovém závodě v malorážce.

Foto: Petr Kůrka

Archivní fotografie ze závodu SP v Mnichově 2011, kde Adéla Sýkorová (vlevo) získala medaili společně s Kateřinou Emmons.

Článek

Jak finále probíhalo?

Pro mne bylo příjemným překvapením, že jsem se do něj dostala. O prvním velkém závodu podle nových pravidel jsem si nedělala iluze. A zlato? To jsem fakt vůbec nečekala. Finále se střílí ve všech třech polohách. Patnáct ran vkleče, pak stejný počet vleže a deset ran vstoje. A pak to začne být zajímavé, protože závodnice s nejhorší ránou postupně odpadají, až zbydou dvě, které se utkají o zlato. Mně se povedla dobrá rána 10,5, zatímco Číňanka Ma Chung dala 9,6 a bylo hotovo.

Byla jste hodně nervózní?

Právě že vůbec ne. Tohle finále má jednu výhodu. Dřív vás jedna nepovedená rána smetla z prvního třeba až na osmé místo. Teď, když se prostřílíte až nahoru, víte, že si odvezete medaili, byť třeba „jen“ stříbrnou.

Asi jste jednou z mála závodnic, které vyhovují nová pravidla...

Když jsem se změny dozvěděla, říkala jsem si, kdo to vymyslel... Teď si říkám, že to je vymyšlené dobře. Alespoň mně to vyhovuje. Na změnu pořadí poloh si zvyknete, a kdo umí střílet, tak nemá se změnami vážnější problém. Tím neříkám, že nepřijdou závody, které se nepovedou. Ty ke střílení patří.

Znamená tento úspěch, že vzduchová puška jde definitivně na druhou kolej?

Ona už na ní trochu byla, což neznamená, že se jí nevěnuji. Malorážka má ale přednost. V Mnichově jsem vzduchovku střílela. Celý závod se střílí na desetiny bodu, dřív to bylo jen ve finále. Dobré je to v tom, že vpředu jsou ti, kteří trefují nejblíže ke středu desítky, což mi vyhovuje. V Mnichově jsem ale medaili nebrala.

Kam byste vítězství v malorážce zařadila?

Když vezmu jen malorážku, pak hned za olympijský bronz z Londýna a loňské vítězství ve finále Světového poháru v Bangkoku. Mám sadu medailí i ze vzduchovky, ale to je jiná disciplína.

Co vás letos ještě čeká?

Z velkých závodů už jen začátkem července Světový pohár v Granadě. Ten bude důležitý i proto, že se tam příští rok střílí mistrovství světa, takže si chci střelnici pořádně osahat. Koncem července to bude mistrovství Evropy v Osijeku. A tím pro tuto sezónu skončím a budu odpočívat. Absolvuji zřejmě ještě na podzim finále Světového poháru.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články