Hlavní obsah

Zápas udržel naději na setrvání v programu olympijských her

Zápas možná přeci jen zůstane v programu olympijských her v roce 2020. Mezinárodní olympijský výbor dnes na zasedání výkonného výboru v Petrohradu rozhodl, že o jedno volné místo se bude ucházet spolu se squashem a baseballem se softballem.

Foto: Bebeto Matthews, ČTK/AP

Zápas. Ilustrační foto.

Článek

Konečný verdikt padne na zářijovém kongresu MOV v Buenos Aires. V Argentině se bude rovněž rozhodovat o pořadateli her v roce 2020, o které se ucházejí Madrid, Istanbul a Tokio, na programu je také volba nového předsedy.

O zařazení do her usilovalo celkem osm sportů. O šanci na místo v programu přišlo sportovní lezení, karate, kolečkové bruslení, wakeboarding a bojové umění wu-šu.

Zápas udržel naději hned po prvním kole hlasování, ve kterém získal osm ze čtrnácti hlasů. Baseball se softbalem poté porazil karate 9:5 a squash s osmi hlasy uspěl na úkor wu-šu a lezení, které dostaly čtyři, respektive dva hlasy.

"Je to dobrá kombinace týmových a individuálních sportů," komentoval zúžený výběr viceprezident MOV Thomas Bach. "Zápas nás přesvědčil řadou změn nejen na sportovní úrovni, ale i ve vedení sportu," dodal.

Ještě není konec

Vyřazení zápasu, jehož historie sahá až k antickým olympiádám, navrhl výkonný výbor nečekaně letos v únoru. Proti rozhodnutí se mimo jiné postavily Rusko, USA a Írán, bývalí olympijští šampioni Bulhar Valentin Jordanov a Rus Sagid Murtazaljev například vrátili na protest medaile. Mezinárodní zápasnická federace zareagovala také změnami v pravidlech a rozšířením váhových kategorií pro ženy.

"Ještě není konec, pořád nás čeká jeden zápas. A pozor, my se o to dokážeme poprat," prohlásil nový šéf zápasnické federace Nenad Lalovič.

Mužský baseball a ženský softbal se naposledy objevily na olympijských hrách v Pekingu v roce 2008. Squash naopak usiluje o zařazení do programu už potřetí a jedním z jeho zastánců je i bývalý první tenista světa Švýcar Roger Federer.

"Jsme v sedmé směně," uvedl viceprezident Světové baseballové a softbalové federace Don Porter s tím, že WSBC v prezentaci před výkonným výborem MOV navrhla šestidenní turnaj pro osm týmů v obou sportech.

Squash by zase chtěl na olympiádě hrát podle tradičního pavouka pro 32 mužů a 32 žen. "Výboru jsem řekla, že bych všech sedm titulů mistryně světa vyměnila za šanci zahrát si o zlato na olympiádě," přidala jednička světového žebříčku Nicole Davidová z Malajsie.

Reklama