Hlavní obsah

Neshody týmů ohrožují boxerský zápas Klička s Povětkinem

Mimořádně štědře dotovaný duel o boxerský titul mistra světa v těžké váze mezi Vladimirem Kličkem a Alexandrem Povětkinem je vážně ohrožen. Obě strany se stále nemohou shodnout na podrobnostech souboje, který se má uskutečnit v Moskvě. Ukrajinský šampión za něj měl inkasovat svůj rekordní honorář 17,5 miliónu dolarů (přes 348 milionů korun), Povětkina čeká 4,4 miliónu.

Foto: Jan Švarc

Vladimir Kličko

Článek

Kličkův manažer Bernd Bönte momentálně odhaduje pravděpodobnost, že se zápas uskuteční, na 50 procent. Spory se podle něho vedou nejen o přesný termín, který je zatím stanoven na 5. října, ale také o podobu dopingové kontroly. Povětkinův tábor chce navíc prosadit zákaz vstupu do šaten pro Kličkova bratra Vitalije.

Kličkův tým trvá na tom, aby pravomoc nad duelem převzala německá antidopingová agentura (NADA). Podle Bönteho se tím chtějí vyhnout "pochybnému dozoru ruských antidopingových institucí". Snahu zakotvit do smlouvy zákaz vstupu do šatny pro Vitalije Klička považuje manažer za nehoráznost. "Už jenom to by mohl být důvod pro zrušení zápasu," řekl.

Sedmatřicetiletý Kličko by rád boxoval dříve. Více by mu vyhovoval původně navrhovaný srpnový termín, protože chce v letošním roce absolvovat ještě další zápas.

Obě strany se musí dohodnout do pátku, jinak do sporu vstoupí světová organizace WBA. Ta musela zasáhnout už v dubnu, kdy se týmy nemohly shodnout na pořadatelství. Právo zorganizovat zápas nakonec získal v dražbě ruský promotér Vladimir Chrjunov za 23,33 milionu dolarů.

Reklama

Související témata: