Hlavní obsah

Biatlonista Moravec okusí adrenalin. Výjezd na Lysou horu nebude žádná hračka, tuší

Praha

O tom, že je zdatným cyklistou, přesvědčil Ondřej Moravec o víkendu, kdy vyhrál domácí šampionát biatlonistů na horských kolech. V sobotu 29. června ho čeká ještě náročnější výzva: poprvé se v Beskydech postaví na start závodu extrémních štafet Adrenalin Cup.

Foto: Petr Horník, Právo

Ondřej Moravec vymění lyže a zbraň za kolo.

Článek

„Viděl jsem profil trati a hračka to asi nebude. Ambice jsou jasné, dokončit ve zdraví,“ říká dvakrát čtvrtý z letošního MS v biatlonu. Cyklisté absolvují v okolí Lysé hory 34,5 km s převýšením 1430 metrů, ve štafetách je doplní běžci, paraglidisté a kajakáři.

Lyžaře čeká výběh

Běžeckou část absolvují i lyžaři Aleš Razým, Dušan Kožíšek či Antonín Hájek. „Nemám úplně atletickou postavu, abych zdolal ty top závodníky, tak dělám radost těm, co mě porazí,“ s úsměvem vyprávěl Kožíšek. „Už jsem závodil třikrát, chtěl bych si letos vylepšit osobní rekord,“ předsevzal si. Jeho a ostatní běžce čeká 16 kilometrů s převýšením 1145 metrů.

Mezi paraglidisty, kteří z Lysé hory slétají na fotbalové hřiště v Ostravici, se objeví i účastník letošního 10. ročníku závodu Red Bull X-Alps ze Salcburku do Monaka Michal Krysta.

Paraglidisty straší vítr

„Největším strašákem na Lysé hoře je počasí, abychom mohli odstartovat. Rozhoduje taktika letu a volba správné stopy, i na paraglidu se dá hodně ztratit. A fotbalové hřiště také není úplně velká plocha, je třeba mít zkušenosti,“ ví Krysta.

Kajakáři v závěrečné části sjedou šest kilometrů po řece Ostravici s průjezdem slalomovými brankami. „A začíná se přeplaváním řeky. Ze Šance teče dost studená, takže dostanete hned teplotní šok,“ hlásí bývalý juniorský mistr světa na divoké vodě Lukáš Kubričan.

Na českou obdobu rakouského Dolomitenmanna je přihlášeno zatím okolo 40 čtyřčlenných týmů.

Reklama