Hlavní obsah

ČOV plánuje olympijská centra v pěti regionech, hlavní v Nymburku

Praha

Síť sportovních olympijských center plánuje vytvořit Český olympijský výbor (ČOV). Chce tak zefektivnit a systematizovat sportovní přípravu reprezentantů. Srdcem se stane areál v Nymburku, do jehož modernizace se odhadují investice ve výši miliardy korun. Termín dokončení je konec roku 2016.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Sportovní ředitel ČOV Martin Doktor

Článek

"Je to logické řešení, které poskytne sportovcům odpovídající zázemí. A zároveň ušetří čas i peníze," napsal Jiří Kejval, předseda ČOV, v tiskové zprávě.

Vedle Nymburku mají další centra vzniknout v Prostějově (tenis), Novém Městě na Moravě (biatlon), Vítkovicích (atletika, fotbal), Račicích (rychlostní kanoistika, veslování) a v Praze-Tróji (vodní slalom). V jednání je i Harrachov (lyžování).

"Jednotlivé areály jsme vybírali velmi pečlivě. Chceme pokrýt většinu sportů. Nestavíme na zelené louce a modernizujeme stávající infrastrukturu. Pomůžeme tak i zaměstnanosti v daných regionech," řekl sportovní ředitel ČOV Martin Doktor.

V Nymburce bude k dispozici řada sportovišť

Hlavním centrem přípravy se má stát Nymburk. Ten nabídne zázemí pro fotbal, atletiku, tenis, házenou, volejbal, plážový volejbal, basketbal, sálové sporty, plavání, veslování, kanoistiku, střelbu, lední hokej, short-track a cyklistiku. Podle ČOV vzniká detailní studie rozvoje areálu včetně parametrů ekonomické proveditelnosti a odhadovaná investice do rekonstrukce (miliarda korun) má jít z více zdrojů.

Nymburk je majetkem České unii sportů, dřívějšímu ČSTV a jednou z variant vzhledem k velké investici je pronájem centra ČOV. "To je jedna z možností. V současné době pracuje na optimálním řešení tým odborníků. Odpověď budeme znát na podzim," řekl na dotaz ČTK mluvčí ČOV Alexandr Kliment.

Záměr vybudovat olympijská centra podle ČOV oficiálně podpořilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, se kterým výbor již dříve podepsal memorandum o spolupráci. Podobný systém úspěšně funguje například v Německu a Polsku. ČOV jedná i s jednotlivými kraji a dalšími partnery. "Zatím jsme bohužel nenašli shodu s Libereckým krajem ohledně Harrachova, ale věřím, že se domluvíme," řekl Kejval.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články