Hlavní obsah

VIDEO: Rozklepaly se mu ruce i hlas. Podmol si triumfem na X-Games splnil divoký sen

Michal OsobaPrávo

Jako první Evropan rozbil americký blok. Freestyle motokrosař Libor Podmol o víkendu dosáhl historického úspěchu, když vyhrál závod prestižní série X-Games v Mnichově. V disciplíně Step Up na motorce vystoupal do výšky 29 stop (téměř devět metrů).

Vítězný skok Libora Podmola jeho očima na kameře GoPro.

 
Článek

Vítězný pokus Libora Podmola na X-Games

Pozvánku na X-Games jste označoval jako svůj sen. Čím je tedy pro vás vítězství?

To už byl hodně divoký sen. Je to paráda, letos poprvé jsem dostal pozvánky a hned mám zlato. To jsem fakt nečekal.

Když se rozhodovalo o vítězství, jak pracovaly vaše nervy?

Byl jsem nervózní. Ale spolupracuju s psycholožkou, tak jsem se před každým skokem snažil uklidnit, abych nezmatkoval. Tím jsem vyhrál. Já byl připravený skočit ještě výš. Ale když pak oba Amíci (Matt Buyten a Ronnie Renner – pozn. red.) shodili, tak se mi rozklepaly ruce i hlas a to mi vydrželo ještě pár hodin poté. (úsměv)

Zmínil jste spolupráci s psycholožkou, ta asi není u freestyle motokrosařů obvyklá…

Není, ale mezi ostatními sportovci ano. A freestyle motokros se už dostal tak daleko, že je třeba dělat všechno pro to, abyste byli nejlepší. Já s ní spolupracuji půl roku a funguje to.

Vyhrál jste už i mistrovství světa ve freestyle motokrosu, stavíte úspěch z X-Games výš?

Jsem nadšený, že mám oboje, teď už mi chybí snad jen titul z nějakého závodu X-Fighters. To jsou tři nejcennější seriály.

Ale na X-Games je konkurence ještě o něco větší než v mistrovství světa, ne?

Hlavně je to čistě americká záležitost, o to je to cennější. Byl jsem první neamerický jezdec, který dokázal Step Up vyhrát.

Letní X-Games se letos jely v brazilském Foz do Iguacu, Barceloně, Mnichově a vyvrcholí v Los Angeles. Jsou všechny díly seriálu rovnocenné?

Jsou, ale v Los Angeles to celé začalo, to je nejdůležitější a nejznámější závod. Tím vítězstvím v Mnichově jsem si vybojoval pozvánku i tam, tak se budu chtít ukázat.

Všude se jezdí stejné disciplíny? Klasický freestyle motokros teď v Mnichově chyběl.

Zrušili ho kvůli dešti, celá trať promokla a nedalo se jezdit. Jinak se jezdí všude, plus ten skok do výšky, soutěž o nejlepší whip a Speed and Style, což je mix superkrosu a freestylu.

Jak disciplínu Step Up berete? Klasický freestyle je nesvázaný pravidly a vítěze určují rozhodčí, zatímco tady skáčete do výšky přes laťku…

To se mi právě hrozně líbí. Ve freestylu, když zajedete nejlíp a rozhodčí řeknou, že jste třetí, neuděláte nic. Tady když skočíte nejvýš, vyhrajete. Navíc je to velká show, v Americe je to nesledovanější disciplína v televizi na X-Games.

Jak tuto disciplínu trénujete?

Postavil jsem si doma skok. Teda ne úplně na zahradě, to bych rušil sousedy, ale kousek od baráku. (úsměv)

Co je klíčové pro úspěšný vysoký skok?

Rychle se rozjet, trefit správnou kolej a akcelerovat ve správný moment. Je to i o vůli podržet plyn a správném nastavení motorky. Já mám trochu speciální styl. Všichni skáčou ve stoje, já při skoku sedím. V Mnichově to fungovalo…

Kolik času máte na rozjezd?

Měří sedm metrů až k tomu skokánku, který má sklon 90 stupňů. Ale každý je trochu jiný, někde se dá skákat devět metrů, jinde dvanáct. Také záleží, jak je vyrobený odraz. V Mnichově byl měkký, v Los Angeles bývá hlína vysušená, tam by se mělo skákat výš (vloni tam Renner vytvořil světový rekord 14,3 metru – pozn. red.).

Dopady z takových výšek musí docela zabolet. Stane se, že si pár dnů raději nesedáte?

Ani teď v Mnichově jsem neměl dopady zrovna čisté, jak je vidět na videu. Dopadáte prakticky z nulové rychlosti, takže to občas zabolí.

Ale k těžším zraněním jako občas při freestyle motokrosu asi nedochází.

To ne, ale zlomeniny se občas objeví. Stane se, že když blbě dopadnete z výšky, tak noha prostě nevydrží…

Musíte skok ustát, aby se započítával jako úspěšný?

Přesně tak, nesmíte z motorky spadnout.

Motorku máte na skok upravenou?

Mám speciální tlumiče, i trochu jinou motorku, teď skáču na yamaze 450, jinak mám 250.

Specializují se už někteří motokrosaři jen na tuto disciplínu?

Oba Američani, co byli v Mnichově za mnou, už jezdí jen Step Up. Většina jezdců je specializovaná.

Vás neláká vydat se touto cestou?

Chtěl bych to dál kombinovat, ale je pravda, že mi tohle vítězství otevírá zase nové dveře a budu Step Up ještě víc trénovat.

Reklama