Hlavní obsah

Olympiáda v Soči bude prý nejbezpečnější v historii. Vzdor teroristickým výhružkám

Na ochranu zimních olympijských her v Soči vyčlení příští rok ruské úřady 37 tisíc policistů. Podle ministra vnitra Vladimira Kolokolceva tak navzdory hrozbám islamistických teroristů půjde o nejbezpečnější olympiádu v historii.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Olympijské medaile pro hry v ruském Soči.

Článek
Fotogalerie

Kolokolcev uvedl, že připravovaný bezpečnostní systém vyhoví všem požadavkům Mezinárodního olympijského výboru. Osvědčil se prý už na několika sportovních akcích, kde byl testován.

K útoku na zimní olympijské hry v průběhu tohoto týdne vyzval vůdce severokavkazských povstalců Doku Umarov. Moskva bojuje proti islamistickým povstalcům v hornatém regionu severního Kavkazu už více než deset let.

Poučením bostonský maraton

Epicentrem nepokojů je v posledních letech především Dagestán, který se nachází přibližně 500 km od Soči. Šest měsíců v oblasti strávil i Tamerlan Carnajev, starší z atentátníků na dubnovém maratonu v Bostonu, kde dvě nastražené nálože zabily tři lidi a zranily přes 260 osob.

Kolokolcev však nechce události z Bostonu s přípravami na hry příliš srovnávat. „Musím říct, i přes smutné zkušenosti z Bostonu, že naše připravenost bude úplně na jiné úrovni. Budeme připravení na všechno," řekl.

Reklama

Související témata: