Hlavní obsah

Judista Krpálek má zlato z univerziády, veslařka Antošová stříbro

Kazaň
Aktualizováno

Judista Lukáš Krpálek splnil roli velkého favorita a získal na Světové letní univerziádě v ruské Kazani zlatou medaili. Česká výprava má po úvodním dnu finálových soutěží na kontě už dva cenné kovy, protože stříbro přidala Jitka Antošová na skifu, přestože už vrcholově nevesluje a věnuje se architektuře.

Foto: Sport.cz

Český judista Lukáš Krpálek.

Článek

Úřadující mistr Evropy a majitel světového bronzu z roku 2011 Krpálek vyhrál ve váze do 100 kg všech pět zápasů včetně finále nad ruským rivalem Zafarem Machmadovem, kterému oplatil vyřazení z loňského evropského šampionátu. Machmadov tehdy českého judistu odsoudil jen k 9. místu.

"Finále s Machmadovem bylo jednoznačně nejtěžší. Měl jsem z něj velký respekt, protože mě už dvakrát porazil. Jsem rád, že se mi odveta podařila ve finále takto významné soutěže a navíc před jeho domácím publikem," řekl Krpálek.

Student Vysoké školy tělesné výchovy a sportu Palestra v Praze se stal vůbec prvním českým judistou, jenž univerziádu vyhrál. Postupně porazil Battulgu z Mongolska, Estonce Minaškina, Francouze Delverta a Korejce Sim Či-hoa. Ve finále hodil Machmadova minutu a půl před koncem na juko technikou sumi gaeši.

Zvažuje start ve váze nad 100 kg

"Nesmírně mi pomohlo, že se před finále do hlediště haly přesunula spousta českých sportovců, kteří mi fandili a vytvořili úžasnou atmosféru. Chtěl bych jim za podporu moc poděkovat," uvedl Krpálek, který zvažuje, že by startoval i ve váze nad 100 kg. "Musím to ještě zkonzultovat s trenéry, zatím nejsem definitivně rozhodnutý."

Antošová na světových akcích jezdila na dvojskifu se sestrou Lenkou a spolu ovládly MS juniorek i do 23 let, ale po loňské olympiádě vesluje už jen občas. V Kazani prohrála souboj o zlato o 33 setin sekundy. Studentku pražského ČVUT porazila Natalia Dovgodková z Ukrajiny.

Reklama

Související témata: