Hlavní obsah

Krpálek má z univerziády druhé zlato, vyhrál i bez rozdílu vah

Kazaň

Judista Lukáš Krpálek získal na Světové letní univerziádě v Kazani druhé zlato. Po nedělním vítězství v kategorii do 100 kilogramů triumfoval i v soutěži bez rozdílu vah a stal se nejúspěšnějším judistou univerziády. Bronz přidal další judista Pavel Petřikov, třetí v kategorii do 60 kg.

Foto: Petr Horník, Právo

Judista Lukáš Krpálek.

Článek

Judisté se tak na univerziádě v Rusku dosud postarali o čtyři z pěti českých medailí. Třetí byl i Alexandr Jurečka, stříbro vybojovala veslařka Jitka Antošová.

Krpálek v prvním kole porazil Brazilce Silvu před časovým limitem, pak si poradil s Francouzem Bonvoisinem, který byl o 40 kg těžší, i s Polákem Sarnackým. V semifinále musel otáčet nepříznivý vývoj zápasu s Korejcem Kim Sung-minem, to ale dokázal ukázkově provedenou technikou o-goši.

Ve finále se utkal s Japoncem Momosem, vítězem letošního turnaje Grand Prix v Německu. Ten se v polovině utkání rovněž dostal do vedení, pak ho ale Krpálek dostal pod tlak a v poslední minutě byl soupeř diskvalifikován.

"Krpálek znovu potvrdil, že patří k absolutní světové špičce," uvedl v tiskové zprávě reprezentační trenér Petr Lacina. "Korejec, kterého porazil v semifinále, je světová čtyřka v kategorii o hmotnost výše, nežli startuje Lukáš. Krpálek tak svým vystoupením v Kazani nahnal strach svým soupeřům před srpnovým mistrovstvím světa v Riu," dodal.

Petřikov nastoupil v boji o bronz proti Itenovi ze Švýcarska a vyrovnaný souboj zvládl.

Reklama

Související témata: