Hlavní obsah

Rusové i všichni soupeři zírali. Krpálek ovládl univerziádu, na niž málem neodletěl

Michal OsobaPrávo

Svoji univerziádní misi splnil na 200 procent. Do Kazaně jel judista Lukáš Krpálek s nadějí na triumf ve své kategorii do 100 kilogramů. Zlato přivezl a další přidal i v kategorii bez rozdílu vah, v níž se nakonec rozhodl startovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Judista Lukáš Krpálek.

Článek

Triumfem mezi soupeři o 40 a více kilo těžšími jste asi spoustu lidí překvapil…

Docela všichni koukali. Rusové za mnou přišli a ptali se, proč nechodím těžkou váhu, když jsem tak hezky porazil soupeře včetně Korejce Kima, který jinak ve své váze neprohrává…

Co jste odpověděl?

Je hezké vědět, že mám šanci i v těžké váze. Kdyby mi časem hmotnost vylítla, tak by mi nic jiného nezbylo, ale pokud vím, že mám normálně kolem 108 kilo, tak radši budu shazovat do stovky. Ono je rozdíl se prát s někým, kdo má 100 kilo a kdo 160.

Když jste stál na nejvyšším stupni, neříkal jste si, že byste si aspoň jednou radši poslechnul hymnu českou než studentskou Gaudeamus igitur?

Přišla mi fandit i spousta dalších českých sportovců, bylo by hezčí, kdybychom si ji poslechli. Ale takhle jsem si aspoň říkal, že tu studentskou hrají kvůli mně.

K vašim zlatým přidali bronzy Jurečka a Petřikov, judisté vládnou české výpravě.

Byl jsem strašně rád, že jsme těch medailí posbírali tolik. Měli jsme i na medaili v družstvech, ale jak jsme se já a Pavel Petřikov prali dva dny po sobě, už nezbylo moc sil.

Jak se vám vaše první univerziáda líbila? Dá se zázemí akce srovnat s olympiádou?

Strašně moc. Všechno bylo připravené, klapalo, nebylo si na co stěžovat. Oproti Londýnu jsme tu akorát neměli Český dům, jinak to bylo všechno stejné.

Vy jste do Kazaně ale málem neodletěl kvůli potížím s pasem.

To byla chyba svazu. Na ambasádě se vyřizovala víza a měli nám dát pasy na letišti. Když jsem se po něm začal shánět, zjistilo se, že můj zapomněli na ambasádě. Ta otvírala v devět a mně v deset letělo letadlo. Stihlo se to o pár minut.

Už jste se smiřoval s variantou, že zůstanete doma?

Ještě byla možnost, že bych dorazil později. Ale když už jsem byl na letišti, chtěl jsem odletět, byl jsem docela naštvaný. Naštěstí to vyšlo.

Reklama

Související témata: