Hlavní obsah

Micka medailemi potvrzuje talent. Mezi cíle, k nimž se chce dokopat, řadí i maturitu

Praha

Roli největšího talentu českého plavání potvrdil osmnáctiletý Jan Micka ziskem tří medailí na juniorském ME v Poznani. „Říkal jsem si, že by něco mohlo cinknout, ale sám jsem docela překvapen takovou sbírkou. Porážel jsem tam i kluky, kteří mají lepší osobáky,“ říká kraulař, jenž vyhrál čtyřstovku i patnáctistovku a přidal stříbro z osmistovky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plavec Jan Micka ukazuje tři medaile z juniorské ME v plavání během tiskové konference dne 15. července 2013 v Praze.

Článek

„Sám nevím, kde se ve mně vzaly ty brutální finiše. Asi pevná vůle a ohromné chtění. Jsem děsně soutěživý typ," usmívá se nejmladší český olympionik z loňských her v Londýně, kde obsadil 24. místo na 1500 m volným způsobem. „Za poslední rok cítím velké zlepšení, ale snažím se nemít frňák nějak nahoru," tvrdí Micka, jehož juniorské úspěchy nemají v historii českého plavání obdoby.

Jako dítě ale vůbec nevěděl, kdo byl Daniel Machek, jehož 34 let starý rekord na 1500 metrů loni překonal, ani kdo to je Květoslav Svoboda, který před 13 lety vybojoval na juniorském ME také dvě zlaté medaile. „Když jsem začal plavat, tak jsem o jejich existenci neměl ani tušení, ale teď mně lichotí, když mě s nimi srovnávají a gratulace od Květoše mě hodně potěšila, říká Micka, jenž za Svobodovým českým rekordem na zlaté čtyřstovce v Poznani zaostal jen o čtyři setiny. Machka už z rekordních listin vymazal úplně.

Plaváním se neuživím

Koncem srpna čeká Micku juniorský světový šampionát v Dubaji a tam by rád pokračoval v přepisování domácích rekordních tabulek. „Pořád si dávám nějaké cíle, k nimž se chci dokopat. Řadím mezi ně i maturitu na sportovním gymnáziu v Přípotoční příští rok v květnu, hrozně nerad bych ji kvůli sportu odkládal. Přece jen plaváním se u nás neuživím, tak chci mít nějaký základ vzdělání a třeba ho jednou rozšířit i v cizině," tvrdí závodník pražského USK.

Už několik let plave s utrženým meniskem a uvolněnými vazy v koleni a po sezóně to možná bude řešit. „Takže v plavání trochu zvolním, i kvůli té škole, i když bych to asi neměl říkat trenérce, ještě jsme o tom spolu nemluvili," říká potichu svěřenec Jaroslavy Passerové.

S plaváním začal už v šesti letech kvůli bratrovi, který měl alergii a léčil se také pobytem ve vodě. A taky kvůli kamarádovi. „Ten už ale neplave a já u toho zůstal," usmívá se. Začínal ve Vodních stavbách Praha, u Passerové v USK je od deváté třídy a poslední dobou i koketuje s dálkovým plaváním - doma má stříbro z MS juniorů. „Mám slušnou vytrvalost, budu se toho držet. Chtěl bych bazén kombinovat i s dálkovým plaváním, ale záleží hodně na trenérce."

Vrcholy zatím jen juniorské

Výkonnost by Micku opravňovala jet už letos na MS dospělých, které začne příští týden v Barceloně. „Záměrně to vynechávám, letošní vrcholy mám ještě juniorské. Teď si s chutí dopřeju pár dnů daleko do vody. Sice vyrazím na chatu, kterou mají rodiče u Blanice, ale rozhodně žádné plavání sem, tam. Chci si užít kolo, rybaření, motorky a holky," směje se Micka a je rád za to krátké volno.

„Pak bude čas připravit se připravit na Dubaj. Beru to s rezervou, vždyť když nejde o život, jde o ho...," dodává s úsměvem Micka, jehož dlouhodobé plavecké plány směřuje k OH2016 v Riu. „Určitě bych tam chtěl závodit a pořádně vylepšit londýnské umístění. Rozhodně nenosím hlavu v oblacích, přál bych si být někde kolem 10. nebo 15. Příčky," říká skromně.

Reklama