Hlavní obsah

Nemám z mistrovství stažený zadek, tvrdí judista Petřikov

Rio de Janeiro

Trápení z minulých ročníků, kdy se jen těžko vyrovnával se změnou pravidel, možná definitivně odeznělo. Judista Pavel Petřikov zažívá nejlepší sezóna za poslední tři roky a když vyrážel na světový šampionát do Ria de Janeiro, toužebně mluvil o umístění do nejlepší sedmičky. Petřikov na zhmotnění svého snu bude pracovat už v pondělí, kdy se jako jediný Čech na brazilském tatami představí v nejlehčí váze do 60 kilogramů.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Český judista Pavel Petřikov před mistrovstvím světa v Riu de Janeiro.

Článek

„Před šampionátem zadek stažený nemám. Jsem v pohodě, protože sezóna mi vychází nejlépe za poslední roky," řekl ČTK Petřikov. „Fakt se na šampionát těším. Když podám výkon, jakého jsem schopný, tak sedmé místo snad je reálné," věřil Petřikov, na kterého v dalekém Riu tradičně dohlédne otec Pavel, držitel stříbra z MS z roku 1981.

Petřikov junior i na břehu Atlantiku působí uvolněným dojmem, pryč jsou stresy z nedávné minulosti. Petřikov se totiž hledal po částečné změně pravidel. Uškodilo mu, když rozhodčí od roku 2011 přestali bodovat chvaty na nohy, což byla specialita královéhradeckého patriota, který v kariéře předtím vyhrál třeba tři závody Světového poháru a také mistrovství Evropy do 23 let. Výsledková krize Petřikova připravila i o olympiádu v Londýně.

„S pravidly jsem se už srovnal, to je nejpodstatnější. Teď si myslím, že je to horší období už opravdu za mnou. Poznám to třeba i z toho, s jakou chutí v poslední době chodím do tréninků. Těším se na ně, jen to může být předpoklad dobrého výsledku," líčil Petřikov.

V Baku skončil bronzový

Letošní sezóna mu přinesla obrat: Petřikov získal třetí místo na prestižním Grand Slamu v Baku, stejně si vedl i na univerziádě a sedmou pozici bral i na evropském šampionátu v Budapešti. I když tam po úvodních dvou výhrách také tajně myslel na medaili. Zbytečná chyba a porážka s izraelským závodníkem ale Petřikova o naděje připravily. Petřikov k sobě byl hodně kritický a v návalu emocí prohlásil, že se v souboji na zemi nechal uškrtit jako „husa".

„Občas mi to bleskne hlavou, když se peru na závodech nebo i v tréninku. To byla opravdu strašná hloupost, která se doufám už nikdy nezopakuje. Jenom doufám, že po šampionátu v Riu už žádné přirovnání ke zvířeti v mém případě nebude," líčil rozverně Petřikov. Sám se v Riu vrací na místo činu: před šesti lety zde debutoval na velké seniorské akci a po jedné výhře a následné porážce skončil bez umístění.

Teď by na stejném místě rád zabodoval víc. „To sedmé místo je hrana mezi úspěchem a neúspěchem. Ono také záleží na průběhu: když prohraju s těžkým soupeřem a budu vědět, že jsem do toho dal všechno, snese se to lépe než po nějaké blbé chybě jako naposledy na Evropě. Moc si ale přeju, abych tu slušnou formu prodal," přál si Petřikov.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články