Hlavní obsah

Judista Krpálek v prvním kole MS narazí na neoblíbeného Rakova

Dnešní los mistrovství světa judistů příliš nepřál největší české naději Lukáši Krpálkovi. Ten se v Riu de Janeiro v prvním kole váhové kategorie do 100 kilogramů utká s Kazachem Maximem Rakovem, jemuž na předloňském MS podlehl ve čtvrtfinále. Dvaadvacetiletý závodník USK se v Brazílii představí v sobotu.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Český judista Lukáš Krpálek před mistrovstvím světa v Rio de Janeiro.

Článek

Rakov je ostřílený závodník. V roce 2009 celý světový šampionát ovládl a předloni v Paříži bral stříbro, když si poradil právě i s Krpálkem. Teď bude mít česká hvězda šanci na nápravu. Od šampionátu ve Francii se Krpálek s Rakovem neutkal. "Ale že bychom po losování jásali, to zase ne," řekl ČTK reprezentační trenér Petr Lacina.

Krpálek byl před losem jako aktuální světová trojka mezi nasazenými, Rakov, který většinu letošní sezony vynechal, naopak figuroval mimo elitní závodníky. "Společně s Rakovem mezi nenasazenými byli ještě dva borci podobného kalibru, na Lukáše prostě jeden z nich vyšel. Ale na našem odhodlání tady uspět se nic nezmění. Lukáš do toho zase bude šlapat," řekl Lacina, který Krpálka letos v dubnu přivedl k triumfu na mistrovství Evropy.

Ani další Češi nejásali

Krpálek do dějiště šampionátu dorazí po celodenním putování z Prahy ve večerních hodinách brazilského času. Zatím ani není jisté, v jakém stavu je jeho loket, který si pochroumal v sobotu.

Ani další čeští zástupci na šampionátu po dnešním losu příliš nejásali. Michal Horák, který se stejně jako Krpálek představí ve váze do 100 kg, narazí na domácího oblíbence Luciana Correu. Ten v Riu před šesti lety světový šampionát vyhrál a i teď bude útočit vysoko.

Pavel Petřikov jde do akce z Čechů jako první hned v pondělí a v nejlehčí "šedesátce" v prvním utkání narazí na Nizozemce Mikose Salminena, s nímž prohrál oba vzájemné zápasy. Jaromír Musil ve váze do 81 kilogramů vyzve Levana Ciklauriho z Gruzie a Jaromír Ježek ve stejné kategorii začne s outsiderem Willardem McKenziem z Baham.

Ježka ale limituje tréninkový výpadek kvůli zranění třísel z minulého měsíce. "To je otázka, jak se to manko na Jaromírovi projeví. Ale pokud zvládne první dvě kola, kdy nemá úplně těžký los, může chytit lauf," věřil Lacina.

Nováček na velké seniorské akci Václav Sedmidubský ve váze do 73 kg zahájí své účinkování s Novozélanďanem Lee Calderem. Pokud by zvládl i druhé kolo s Alím Akbarím z Iráku, mohl by pak narazit na úřadujícího mistra Evropy Roka Drakšiče ze Slovinska.

Reklama

Související témata: