Hlavní obsah

Judista Petřikov na MS skončil hned v prvním kole

Český judista Pavel Petřikov se s mistrovstvím světa v Riu de Janeiro rozloučil hned po 1. kole. Osudnou se mu stala porážka s Nizozemcem Mikosem Salminenem, který zvítězil po dvou získaných vazari a souboj ukončil ještě před vypršením pětiminutového limitu.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Český judista Pavel Petřikov.

Článek

"Jsem hodně zklamaný. Bylo to takové nemastné, neslané... Je to kaňka na jinak slušné sezóně. O to víc jsem tady chtěl uspět," řekl Petřikov ČTK. Netajil, jak je roztrpčený. Se Salminenem prohrál i potřetí v kariéře. "Neberu to tak, že bych z něj měl nějaký komplex. Ale nic moc jsem proti němu nevymyslel," prohlásil účastník olympiády v Pekingu v roce 2008.

Petřikov, který letos skončil sedmý na mistrovství Evropy, poprvé chyboval na začátku třetí minuty při boji na zemi. V úvodu páté minuty se pokusil o nástup, ale soupeř dokázal kontrovat zdařilou technikou a český reprezentant skončil na boku. "Rozhodující byla moje první chyba, po které šel do vedení. Pak jsem už byl pod tlakem a musel hrát vabank. Podruhé si jen počkal na můj pohyb a hodil mě. Už jsem nemohl na nic čekat, musel jsem to risknout. Bohužel neúspěšně," litoval Petřikov.

Po druhém vazari Salminena pro sedmadvacetiletého Petřikova, který se představil na pátém světovém šampionátu, turnaj skončil. Člen PSK Hradec Králové zažil nejméně povedené vystoupení na MS, při předchozích čtyřech startech vždy alespoň jednou vyhrál. Maximem pro něj je sedmé místo z roku 2007. "Poprvé jsem na šampionátu neudělal ani výhru, určitě to nemůžu hodnoti kladně. Teď chci na judo na chvíli zapomenout," dodal Petřikov.

Petřikov byl v pondělí jediným českým judistou v akci. Ve středu se ve váze do 73 kg představí Václav Sedmidubský, ve čtvrtek Jaromír Musil s Jaromírem Ježkem (oba do 81 kg) a v pátek Alexandr Jurečka (do 90 kg). V sobotu přijde očekávaný start úřadujícího mistra Evropy Lukáše Krpálka, jehož ve váze do 100 kg doplní Michal Horák.

Mistrovství světa v judu v Riu de Janeiro:
Muži - do 60 kg:
1. Takato (Jap.)
2. Dašdavá (Mong.)
3. Safarov (Ázerb.)
-. Kim Won-čin (Korea)
....Petřikov (ČR) vyřazen v 1. kole.
Ženy - do 48 kg:
1. Urantsetseg (Mong.)
2. Asamiová (Jap.)
3. Menezesová (Braz.)
-. Van Snicková (Belg.).

Reklama

Související témata: