Hlavní obsah

Krpálek si zatrénoval s poraněným loktem a těší ho zlepšení stavu

Rio de Janeiro

Judistu Lukáše Krpálka už pomalu opouštějí chmury, že ho nedávno pohmožděný loket bude při sobotním startu na mistrovství světa zásadně omezovat. V Riu de Janeiro si dnes poprvé zatrénoval v kimonu a byl mile překvapený z výrazného zlepšení svého stavu. Jaký to byl rozdíl oproti nedělnímu příletu do Brazílie, kdy Krpálka sužovaly velké obavy.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Český judista Lukáš Krpálek (vpravo) si v Brazílii zkusil zatrénovat.

Článek

"Fakt jsem z toho byl nešťastný, protože mě to bolelo fest. Loket mi zatuhnul a říkal jsem si, jestli se do závodu dám do kupy. Teď se cítím daleko lépe," řekl Krpálek chvíli poté, co s ostatními reprezentanty dokončil dnešní přípravu.

Krpálek jde do akce jako úřadující mistr Evropy ve váze do 100 kilogramů v sobotu, do té doby má být v úplném pořádku. "Pevně v to věřím. Povzbuzuje mě to, jak rychle se ruka dává do kupy," uvedl.

Dvaadvacetiletý judista si loket pochroumal v sobotu při Memoriálu Zoltána Pálkovácse v Banské Bystrici. Dnes poprvé vkročil na tatami, byť původně zvažoval, že bude ruku šetřit a vyrazí běhat na slavnou pláž Copacabana, u níž Češi bydlí.

Krpálka nakonec přemohla zvědavost, chtěl si loket "otestovat" alespoň v lehkém tréninku. Jihlavský rodák si navíc ušetřil sportování v nevlídném počasí, protože nad Riem se zatáhlo nebe a od rána se z něj spouštěly provazce deště.

Do rizika při tréninku Krpálek nešel

"Na to, že jsem si myslel, že trénovat nepůjdu, to bylo fakt slušné. Loket cítím, když ho úplně natáhnu nebo hodně pokrčím. Něco jsem si na tatami vyzkoušel a některé chvaty dělal na sto procent. Ale u těch, v nichž musím hodně použít právě loket, jsem spíš zapojoval nohy. Do nějakého rizika jsem jít nechtěl," popisoval Krpálek.

Během tréninku mu na tváři často hrál úsměv, některé chvaty si vychutnával. "Lukáš se mi hodně líbil. Všichni jsme byli zvědaví, jak na tom bude, ale po dnešku jsem o dost klidnější. Myslím, že to bude dobré," podotkl Krpálkův kouč Petr Lacina.

Krpálkův levý loket teď zdobí modré tejpovací proužky, které mají postiženému místu postupně ulevit. Ve středu Krpálek půjde na tatami znovu a poprvé se podívá také do haly Maracanazinho, v níž se šampionát odehrává.

Krpálek bude i fandit

"Potřebuju se ještě několikrát vypotit a dostat se do tempa, navíc ještě musím shodit nějaké to kilo do závodní váhy. Kromě tréninku budu samozřejmě fandit i dalším českým klukům, do mého závodu se každý den někdo z našich představí," líčil Krpálek.

V sobotu bude žhavým adeptem na zisk medaile, Prožívá sezonu snů, z pěti turnajů prohrál jediný zápas. A atmosféra světového šampionátu už na něj také dýchla. "Začalo to už v neděli v Londýně, kdy jsem při přestupu do Ria v letadle potkal už dost judistů. Tady v Brazílii jsem už potkal skoro všechny moje hlavní konkurenty, takže to začíná působit naplno," poznamenal Krpálek.

Při dnešní snídani narazil i na Kazacha Maxima Rakova, světového šampiona z roku 2009, na nějž podle všeho při své sobotní premiéře narazí. "Nebyla to žádná velká konverzace, spíš jsme se jen pozdravili jako slušní lidé," naznačil s úsměvem Krpálek, že si od svých soků udržuje lehký odstup.

Reklama

Související témata: