Hlavní obsah

Jurečka se těší, že po MS v judu vytvoří osobní rekord v potápění

Rio de Janeiro

Potápění v jezerech a zaplavených lomech je novou vášní českého judisty Alexandra Jurečky, který si v pátek odbude debut na mistrovství světa. Jakmile šampionát v Riu de Janeiro skončí, Jurečka po návratu domů sbalí výbavu a vyrazí za dalším dobrodružstvím v hlubinách. Ještě během podzimu by si rád vylepšil osobní rekord, který nyní znamená sestup do 40 metrů pod hladinou.

Foto: Martin Gregor, ČTK

Alexandr Jurečka (vlevo) a Jaromír Ježek na tréninku reprezentace.

Článek

"Potápění mě strašně chytlo. I proto, že má dost společného s judem. Jsou to technické sporty, kde rozhoduje rychlá a správná úvaha. A právě pod vodou se člověk naučí jednat s chladnou hlavou. Pořád se učím, ale získané zkušenosti mně jednoznačně pomáhají i v judu," říká Jurečka.

Netradiční koníček mu učaroval. Jurečka zbožňuje ponurou podvodní atmosféru přehrad, jezer či lomů, kam se rád a často vypravuje. "V červnu jsem si udělal kurz a od té doby mám 25 ponorů. To někdo nestihne za celý rok," pochlubil se.

Zatím "jen" 40 metrů

Havířovský závodník, který se v letošní sezóně blýskl třemi třetími místy na závodech Grand Slamu a Grand Prix, vyráží nejen po Česku, už zavítal i na vyhlášená rakouská jezera. V jednom z nich se ponořil do 40 metrů, což je jeho dosavadní maximum. "Letos tam na podzim ještě pojedeme a rád bych se zkusil dostat ještě do větší hloubky," plánoval Jurečka.

Zvláštní kouzlo pro něj má lom ve Svobodných Heřmanicích u Opavy, kde už vyhasl život několika potápěčů. "Když je člověk v přítmí sám někde v hloubce 25 metrů, není to moc příjemné. Klesáte dolů a ve vodě jsou na svazích z kamení vytvořené pomníčky kluků, kteří to nepřežili. Je to skličující, ale zároveň i fascinující zkušenost. Při potápění je potřeba absolutní koncentrace, každá chyba může být osudnou," líčil zaujatě Jurečka.

Koníček se stává posedlostí

Letos objevený koníček se prý stává jeho posedlostí. "Kdo se nepotopil pod hladinu, nepochopí. Pro mě je to neskutečný únik z reality. Na jednu stranu to je nebezpečný sport, ale pod vodou je ticho a klid, takže člověk u toho obrovsky zrelaxuje. Úžasné třeba je, když kolem vás nerušeně plavou ryby a vy je z metru pozorujete. Jak jsem pořád někde na cestách, jenom pod vodou dokážu úplně vypnout," řekl Jurečka. Zdokonalit se jednou chce tak, aby se sám stal potápěčským instruktorem.

Reklama

Související témata: