Hlavní obsah

Judista Krpálek na MS zvládl oba úvodní zápasy výhrou na ipon

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Judista Lukáš Krpálek se na mistrovství světa v Riu de Janeiro dostal po třech výhrách do semifinále a v kategorii do 100 kilogramů bude bojovat o medaili. V prestižním klání o finálovou účast se popasuje ve velkém šlágru s Henkem Grolem z Nizozemska, s nímž svedl úspěšnou bitvu o zlato na dubnovém ME v Budapešti. Finálový blok začne v 21:00 SELČ.

Foto: Martin Gregor, ČTK

Český reprezentant v judu Lukáš Krpálek (vlevo) a Maxim Rakov z Kazachstánu.

Článek

Krpálek však výhry nad Maximem Rakovem z Kazachstánu, Portugalcem Jorgem Fonsecou a Ramziddinem Sajidovem z Uzbekistánu vykoupil poraněním zad. A před klíčovou fází turnaje se v jeho tváři zračily obavy.

"Záda jsem si natáhl už ve druhém zápase s Portugalcem. Skřípl jsem si bok a jen doufám, že to vydrží. Už jsem si pro jistotu vzal prášek na bolest, snad to nějak půjde. Ale stoprocentní to není, trochu se bojím chodit do některých chvatů," řekl ČTK Krpálek, která před turnajem laboroval s pochroumaným loktem.

Krpálek netajil, že zatím na tatami postrádá obvyklou lehkost. Duely s Rakovem a Fonsecou rozhodl v boji na zemi na ipon před vypršením časového limitu, vyrovnaný duel se Sajidovem rozhodl v jeho prospěch větší počet trestů za pasivitu pro uzbeckého reprezentanta.

„Zatím to je takové oddřené, není to jako na mistrovství Evropy, kde mně chvaty šly samy. Loket mě limituje v tom, že se bojím jít do chvatu osoto-gari. Budu se s tím ale muset nějak vypořádat," uvedl Krpálek.

Semifinále nabídne jeho duel s Grolem. Zápasy jsou kvůli vzájemné velké rivalitě vždy očekávanou záležitostí a nizozemský šampión se v neděli pokusí Krpálkovi oplatit prohru z dubnového finále ME.

Loni na olympiádě v Londýně se radoval Grol, vicemistr světa z roku 2010 a loňský bronzový medailista z OH. "Pro mě to teď bude daleko horší zápas než na Evropě. Nejsem fit, ale dám do toho všechno," řekl Krpálek.

Další český zástupce ve váze do 100 kg Michal Horák vypadl v prvním kole s domácím favoritem Lucianem Correou. Světový šampion z roku 2007 zvítězil na ipon. Horák, který byl dvakrát trestaný za pasivitu, v závěru zkusil překvapit, ale Correa dokázal kontrovat a Horáka zdařilým chvatem povalil na záda.

"Dělal mi problémy úchop, v tom byl on lepší a nemohl jsem se k němu moc dostat. Neviděl jsem možnost, jak nastoupit. Navíc ho hnali diváci, bylo to těžké. Ale na mistrovství světa se už ze soupeřů moc vybrat nedá," uvedl Horák.

Reklama

Související témata: