Hlavní obsah

Krpálek oslavil bronz z MS caipirinhou a vydatným spánkem

Obhájil bronz na světovém šampionátu, ale na bouřlivou oslavu si musel nechat zajít chuť. Judistu Lukáše Krpálka v Riu de Janeiro tolik zmohl jeho sobotní závod ve váze do 100 kilogramů, že na velké juchání neměl pomyšlení. Aspoň si mohl vychutnat vydatný spánek, na který se tolik těšil.

Foto: Martin Gregor, ČTK

Český reprezentant Lukáš Krpálek pózuje s bronzovou medailí z judistického MS.

Článek

Krpálek v sobotu v ulicích večerního Ria zvládl jen symbolický přípitek. Objednal si místní vyhlášený míchaný nápoj caipirinha a ještě dlouho před půlnocí zamířil zpět do hotelu. "Dal jsem si dvě caipirinhky a radši šel spinkat. Kluci z reprezentace mě přemlouvali, ať ještě zůstanu, ale já toho měl vážně plný brejle," řekl v neděli ČTK v dějišti šampionátu Krpálek.

Dvaadvacetiletý judista se postaral o zisk sedmé medaile z MS pro české judo, sobotní cesta za cenným kovem jej však viditelně zmohla. Krpálek byl na nohou od šesté hodiny ranní, zvládl pět zápasů a pak sotva pletl nohama. Podobné to bylo i v dubnu na mistrovství Evropy v Budapešti, kde triumfoval. "Zase mám svalovou horečku, bolí mě celý člověk a jsem rád, že můžu chodit," líčil Krpálek, kterého na šampionátu sužovaly problémy s levým loktem a také zablokovaná záda.

I proto po závodě raději odpočíval, obhlídka nočního Ria jej nezlákala. Mnohem radši padl znavený do postele. "Přišel jsem do pokoje, skoro se ani nestačil svléct a ve vteřině jsem spal jak zabitý. Dneska jsem se vyspal moc pěkně. Potřeboval jsem to jako sůl," řekl.

Teď už převažuje radost z medaile

Emoce a psychické vypětí ze sobotního klání, kde našel jediného přemožitele v semifinálové bitvě s nizozemským rivalem Henkem Grolem, mu spánek nenarušily. Těsně po turnaji Krpálek porážky litoval, vyčítal si chybu, kvůli které 43 vteřin před koncem přišel o vedení i finálový sen. V neděli už v jihlavském rodákovi převážila radost z dalšího medailového zisku.

"Hůř by se mi usínalo ve chvíli, kdybych tady skončil bez placky. S tím bych se srovnával špatně. Ale třetí místo je moc pěkný výsledek. Obhájit bronz na takové soutěži není jednoduché, mně se ulevilo, že jsem to dokázal," uvedl Krpálek před odpoledním odletem z Ria a návratem do České republiky.

Až se vrátí domů, bronz prý s mírným odstupem důkladně "dooslaví". "My judisti říkáme, že se každá medaile musí zapít a oslavit, aby přišla i další. V Praze se určitě brzy najde čas, abychom to i s ostatními kamarády a známými udělali. Na to se těším. A potom taky na dlouhou dovolenou," prohlásil Krpálek.

Letos se zřejmě už na žádném větším turnaji nepředstaví. "Letošní rok byl náročný, natrénovali jsme toho po různých kempech. Teď si trochu orazím, musím si i psychicky odpočinout, abych byl po tom volnu na judo a další práci pořádně nažhavený," plánoval Krpálek.

Reklama

Související témata: