Hlavní obsah

Přední čeští sportovci by pro rok 2020 volili za dějiště OH Tokio

Kdyby pořadatele olympijských her v roce 2020 volili špičkoví čeští sportovci, vyhrála by japonská metropole Tokio. Všichni oslovení respondenti se na tom shodli v anketě ČTK. Jiný názor má předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval, který by dal přednost Istanbulu. Jako třetí a poslední kandiduje Madrid, členové Mezinárodního olympijského výboru zvolí organizátora v sobotu na zasedání v Buenos Aires.

Foto: Yuya Shino, Reuters

Čeští sportovci by pro rok 2020 volili za dějiště OH Tokio.

Článek

"Já to všechno směřuji na východ, mám to tam ráda, nejvíc by se mi líbilo Tokio," řekla ČTK dvojnásobná olympijská vítězka v hodu oštěpem Barbora Špotáková. V Pekingu poprvé vyhrála olympiádu, v Ósace se stala v roce 2007 mistryní světa. "Ale i v Turecku se mi závodilo dobře, byla jsem tam na univerziádě a zorganizované to bylo dobře. V Madridu jsem byla dvakrát a bylo tam strašné vedro," zavzpomínala světová rekordmanka.

Podle mnohých je po hrách v Evropě (Londýn 2012) a Jižní Americe (Rio 2016) na řadě právě Asie. "Druhou možností by byl pro mě asi Madrid, ale těžko říct, jak by to tam s ohledem na ekonomickou situaci vypadalo," řekl ČTK olympijský vítěz v horských kolech Jaroslav Kulhavý. Nevyloučil, že by tam ještě v 35 letech závodil. "Když vydrží zdraví a člověka to bude pořád bavit... Je to ještě daleko, ale třeba to nakonec vyjde i tam," řekl.

Závodit v roce 2020 může také moderní pětibojař David Svoboda, další olympijský vítěz z Londýna. "Baví mě to, tak snad vydržím," řekl Svoboda, který letošní sezónu vynechal kvůli zranění. "Tokio je nejlákavější destinace. Pár Japonců znám, dělal jsem dlouho i bojové umění a líbí mi jejich mentalita i filozofie země. Říkal jsem si, že do Japonska musím někdy jet, proto fandím Tokiu," dodal osmadvacetiletý mistr Evropy z roku 2010.

Také čerstvý mistr světa ve veslování Ondřej Synek preferuje Tokio. "I když tam bude stejně jako teď na mistrovství světa vedro a vysoká vlhkost," poznamenal vítěz ze šampionátu v Koreji. "Japonci ale i v Naganu ukázali, že umí akce pěkně organizovat a mají akce hezké," uvedl.

Kejval by si přál Istanbul

Další čerstvý světový šampión v hodu oštěpem Vítězslav Veselý má podobný názor. "Myslím, že by to asi bylo všude fajn, protože každé olympijské město si na hrách dává záležet. Ale kdybych měl dát na svůj osobní pohled, tak bych volil Tokio. Já na tyhle velké akce mám Asii rád a také budou po Londýnu a Riu na řadě," vysvětlil oštěpař.

Předseda ČOV Kejval bude držet palce Istanbulu. "Japonsko a Tokio by připravily skvělé hry, o tom není pochyb. S organizací a komfortem pro diváky i sportovce by nebyl nejmenší problém. Ambiciózní je i kandidatura Madridu. Ale vzhledem k tomu, že v roce 1992 byla olympiáda v Barceloně, nedávám Španělům příliš velké šance," přemítal funkcionář.

Osobně by tedy přivítal vítězství Istanbulu. "Jejich projekt je mi sympatický, pomohl by celému regionu. Byla by to nová zkušenost pro Turecko i olympijské hnutí. A navíc vnímám silnou symboliku - město leží na dvou kontinentech," dodal.

Reklama