Hlavní obsah

Zápas bude bojovat o návrat do programu olympijských her

Až bude známé dějiště olympijských her v roce 2020, které zvolí v sobotu Mezinárodní olympijský výbor (MOV) v Buenos Aires, rozhodnou jeho zástupci také o sportovním odvětví, jež zaplní volné místo právě pro hry za sedm let. Mírným favoritem je paradoxně zápas, který byl letos z programu her v roce 2020 vyřazen.

Článek

O uvolněné místo se ucházejí společně baseball a softbal, které byly vyškrtnuty z programu v roce 2005, squash a právě zápas. Tradiční olympijský sport byl vyřazen z programu na únorovém zasedání výkonného výboru MOV v Lausanne.

"Jsem si jist, že se zápas do programu vrátí," prohlásil Denis Oswald, předseda Mezinárodní veslařské federace a jeden z šesti kandidátů na funkci předsedy MOV, kterou po dvanácti letech opustí Belgičan Jacques Rogge. "Byla chyba tento sport vyřadit a musí být napravena," řekl Oswald.

Na olympiádě od starověku

Zápas byl součástí už starověkých olympiád a nechyběl ani na prvních novodobých hrách v roce 1896. Po přestávce v roce 1900 se do programu OH o čtyři roky později vrátil, od roku 2004 zápasily na olympijských žíněnkách i ženy. Loni v Londýně 344 zápasníků bojovalo o 11 sad medailí ve volném stylu a o sedm v řecko-římském.

Čeští a českoslovenští zápasníci získali na olympijských hrách jednu zlatou, sedm stříbrných a sedm bronzových medailí. O nejcennější kov se na OH 1972 v Mnichově postaral Vítězslav Mácha v řecko-římském stylu v kategorii do 74 kg. Posledním čs. medailistou pod pěti kruhy byl v roce 1988 v Soulu Jozef Lohyňa, bronzový ve volném stylu do 82 kg.

Právě vyřazení zápasu letos v zimě vzbudilo velký mezinárodní ohlas. Šéftrenér české reprezentace Marek Švec to přirovnal ke konci zápasu v Čechách a krok MOV označil za zhovadilost. Kvůli návratu tohoto sportu na OH spojily síly dokonce federace USA, Ruska a Íránu.

Mezinárodní zápasnická federace FILA okamžitě rozprášila vedení a vyměnila také předsedu Raphaela Martinettiho za Nenada Laloviče. Přidala dvě nové váhové kategorie pro ženy a změnila pravidla, aby byla pro fanoušky jasnější.

V květnu se zápas snadno dostal do užšího výběru kandidátů bojujících o volné místo v programu OH 2020. A v neděli se může do olympijské rodiny vrátit.

Reklama