Hlavní obsah

Istanbul, Tokio nebo Madrid? Olympijské dostihy jsou bez velkého favorita

Praha

Dvě delegace sobotní volba rozesmutní, dva roky příprav přijdou vniveč. Jedna pak propukne v jásot, kterým začne sedm let chystání největšího sportovního svátku. Výběr pořadatele olympijských her v roce 2020 ale jasného favorita nemá.

Foto: Susana Vera, Reuters

Symbolické otazníky v barvách olympijských kruhů na billboardu v centru Madridu. Španělská metropole je ve hře o letní olympiádu 2020 spolu s Tokiem a Istanbulem.

Článek

Tokio, Madrid a Istanbul jsou třemi městy, která prošla náročným výběrovým řízením až do dnešního finále v argentinském Buenos Aires. Jaké je rozložení sil těsně před cílem dostihů, z nichž už odpadli neúspěšní adepti Dauhá, Baku a Řím?

Předpovědi často nevycházejí

Sázkové kanceláře očekávají souboj Tokia s Madridem, Istanbul považují za outsidera. Podle indexu specializovaných stránek gamesbids.com by se mělo rozhodnout mezi Tokiem a Istanbulem, španělské metropoli stránky tolik nevěří.

Jenže hlasování 104 delegátů Mezinárodního olympijského výboru (MOV) je jednou z nejhůře předvídatelných voleb, vždyť při výběru pořadatele olympiády pro rok 2012 byla za hlavního kandidáta považována Paříž a hry nakonec hostil Londýn. O čtyři roky později zase favorizované Chicago skončilo hned v prvním kole a radovalo se Rio de Janeiro…

Kejval fandí Turkům

Na volbu pořadatele her mívá značný vliv aktuální situace v době hlasování. A tak zástupci Tokia musejí zahánět obavy z radioaktivní vody v důsledku havárie ve fukušimské jaderné elektrárně, turecké kandidatuře zase příliš nepomáhá aktuální vyostřená situace v sousední Sýrii.

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval by přesto přál hry Turecku, naopak španělské kandidatuře příliš nevěří. „Nedávám jim velké šance vzhledem k tomu, že v roce 1992 byla olympiáda v Barceloně,“ připomíná.

„Nepochybuju, že Tokio by připravilo skvělé hry, s organizací a komfortem pro diváky by nebyl problém. Ale sympatický je mi projekt Istanbulu, pomohl by celému regionu, byla by to nová zkušenost pro Turecko i olympijské hnutí. Navíc vnímám velkou symboliku, město leží na dvou kontinentech,“ dodává Kejval.

Přijely politické špičky

Poslední šanci ovlivnit delegáty před tajnou volbou mají kandidátská města při dnešních prezentacích, které můžou přesvědčit nerozhodnuté voliče. Každá delegace na ni má 45 minut, další čtvrthodinu na zodpovězení dotazů z pléna.

Významnou roli při volbách hrává i podpora politických špiček, a tak v Argentině nemůžou chybět premiéři Japonska Šinzo Abe, Španělska Mariano Rajoy i Turecka Recep Erdogan.

Pokud už v prvním kole nezíská žádný kandidát nadpoloviční většinu hlasů, postoupí dvě města s nejvíce hlasy do druhého kola, které rozhodne. Končící prezident MOV Jacques Rogge by měl oznámit jméno pořadatele her po 22.00 českého času.

Koho by volily české naděje budoucnosti
LUKÁŠ KRPÁLEK (judo), 22 let, mistr Evropy, 2x bronzový na MS
„Bral bych Tokio. Docela dobře to v Japonsku znám, líbí se mi tam, jezdíme tam skoro každý rok na soustředění. Myslím, že tam by byla olympiáda hodně povedená.“
ANEŽKA DRAHOTOVÁ (atletika), 18 let, 7. na MS v chůzi
„Mně by se nejvíc líbil Madrid. Nikdy jsem tam nebyla a je pro nás lepší závodit v Evropě, kde není tak velký časový posun, z těch tří kandidátských měst mi přijde Madrid nejhezčí.“
JAN MICKA (plavání), 18 let, 2 stříbra z MS juniorů
„Určitě mě volba bude zajímat, nejvíc by se mi líbilo Tokio. V ani jednom z těch tří měst jsem nebyl, ale bylo by fajn se do Tokia podívat, tam se člověk jinak moc nedostane.“
ISTANBUL: Most mezi kontinenty
V přepočtu 400 miliard korun jsou Turci připraveni investovat do výstavby sportovišť pro olympijské hry v případě úspěchu Istanbulu. Nic jiného jim nezbývá, infrastruktura ve městě není na dostatečně vysoké úrovni.Jenže v posledních letech přestává být označení „turecké hospodářství“ posměšným termínem, tamní ekonomika šplhá rychlým tempem vzhůru, v Istanbulu se vydatně staví a město na Bosporu hostí jednu významnou sportovní akci za druhou. Právě v rozložení her na dva kontinenty spočívá poetika turecké nabídky, most mezi Evropou a Asií je také jejím mottem.V případě úspěchu by se olympiáda premiérově konala v převážně muslimské zemi, kandidatura má navíc vysokou podporu mezi obyvateli – 83 procent. Obavy ale panují z bezpečnostní situace v zemi, které umocnily nedávné protivládní protesty na Taksimském náměstí.
PRO
- ucházel se olympiádu už čtyřikrát
- Turecko dosud žádné hry nehostilo
PROTI
- jen 30 procent sportovišť je už hotových
- korupční a dopingové aféry poslední doby
MADRID: I krize může pomoct
Španělsko se potýká s dopady ekonomické krize, nezaměstnanost v zemi dosahuje rekordních 27 procent. Přesto je Madrid považován za černého koně volby. Z nedobré finanční situace se totiž snaží udělat svoji výhodu. „Naše kandidatura je zodpovědná, perfektně pasuje na svět, ve kterém dnes žijeme,“ tvrdí předseda organizačního výboru Alejandro Blanco.Španělé těží z množství dostavěných sportovišť, a tak si můžou dovolit nejnižší rozpočet ze všech uchazečů okolo 40 miliard korun. „Nemůžeme opakovat enormní výdaje jako u předchozích her. Nikdo už si snad nemyslí, že olympiády jsou o obrovských investicích,“ přidává další významná postava kandidatury Juan Antonio Samaranch mladší, syn bývalého předsedy MOV.Madrid také sází na podporu sportovních osobností. Přímo do Buenos Aires přijel kandidaturu podpořit slavný basketbalista Pau Gasol, na fotografiích nabídce španělské metropole dokonce vyjádřil podporu i Lionel Messi, argentinská hvězda ústředních fotbalových rivalů z Barcelony.
PRO
- 80 procent sportovišť už je dostavěno
- ve volbě pro rok 2016 prohrál až ve finále
PROTI
- ekonomická situace ve Španělsku
- po osmi letech by hry byly opět v Evropě
TOKIO: Japonská sázka na jistotu
Pokud by delegáti chtěli jít do nejmenšího ekonomického či bezpečnostního rizika, sáhli by po Tokiu. Japonská metropole už si pořadatelství vyzkoušela v roce 1964, stabilní ekonomika země a pozitivní hodnotící zpráva MOV dávají Tokiu vysoké šance na návrat her. Po obavách z rostoucího zpoždění při výstavbě sportovišť v Riu by na ostrově Honšú podobné starosti nehrozily.Před čtyřmi lety při volbě pořadatele her 2016 doplatili Japonci na nízkou podporu veřejnosti i politických špiček a skončili ve volbě až třetí. Současný premiér Abe ale kandidaturu plně podporuje a v posledních dnech všemožně ujišťoval, že země zavede nejpřísnější kontroly, aby nehrozilo žádné nebezpečí po nehodě v elektrárně ve Fukušimě.I obavy z podpory veřejnosti se snaží vláda rozptýlit a provedla vlastní výzkum, podle něhož s konáním her v Tokiu souhlasí dokonce 92 procent obyvatel.Pořadatelé plánují vybudovat centrum olympijských her přímo v srdci města s futuristickým hlavním olympijským stadiónem.
PRO
- po Londýnu a Riu by mohla být na řadě opět Asie
- nejlépe hodnocená kandidatura
PROTI
- geografická blízkost pořadatele ZOH 2018 Pchjongčchangu
- podpora veřejnosti je nejnižší ze tří kandidátů
Které město by mělo hostit letní olympiádu v roce 2020?
Madrid
35,7 %
Tokio
41,8 %
Istanbul
22,5 %
Celkem hlasovalo 871 čtenářů.

Reklama

Související témata: