Hlavní obsah

MOV si volí předsedu. Výbor by vedl až do OH v Tokiu 2020

Buenos Aires

Poté, co Mezinárodní olympijský výbor (MOV) zvolil Tokio jako pořadatele olympijských her v roce 2020, si vrcholný sportovní orgán zvolí také muže, který MOV do těchto her dovede jako jeho předseda. A může být v čele výboru až do roku 2025. Dosavadní šéf Jacques Rogge z Belgie dokončil letos svůj dvanáctiletý mandát.

Foto: Natacha Pisarenko, ČTK/AP

Žhavý kandidát na nového předsedu Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach se svou ženou.

Článek

Kandidáty jsou favorit a viceprezident MOV Thomas Bach z Německa, další místopředseda Ng Ser Miang ze Singapuru, předseda ekonomické komise Richard Carrion z Portorika, člen exekutivy MOV a světový rekordman ve skoku o tyči Sergej Bubka z Ukrajiny, C.K. Wu z Tchaj-wanu a bývalý člen výkonného výboru MOV Denis Oswald ze Švýcarska

Vypadá to na souboj tří mužů - devětapadesátiletý právník Bach je podle zákulisních informací hlavním favoritem, za největší soupeře jsou považováni Carrion a Ng Se Miang.

Bach má předpoklady k plnění takové funkce. Je bývalým sportovcem, jako šermíř vyhrál v roce 1976 olympijské hry ve fleretu družstev a je dvojnásobným mistrem světa. Členem MOV je od roku 1991, patnáct let pracuje ve výkonném výboru, místopředsedou je s dvouletou pauzou od roku 2000. Zároveň je předsedou Německého olympijského výboru, pracuje také v antidopingové komisi MOV a vyjednává i evropská televizní práva.

Může být jasno už po prvním kole

Proces volby je stejný jako při výběru pořadatelského města a mnozí tvrdí, že Bach bude zvolen už v prvním kole. Pokud ne, předpokládá se, že do druhého kola neprojdou Wu a Bubka.

Pokud bude Bach zvolen, ve vedení MOV bude opět Evropan. Z osmi dosavadních předsedů nebyl ze starého kontinentu pouze Američan Avery Brundage, který vedl MOV v letech 1952-72.

Bacha volba nechává klidným. „Je to pro mě podobná situace, jako když jsem byl sportovec. Připravuju se na to podobně," prohlásil Bach. „Vím, že pro dobrý výkon je nutný kvalitní trénink, takže na sobě pracuju a do kampaně jsem vložil všechny síly. V MOV jsem dlouho a to mi dodává sebevědomí," prohlásil.

Reklama

Související témata:
Jacques Rogge