Hlavní obsah

Odložené jubilejní Primátorky nabídnou souboj neporazitelné Dukly s univerzitní osmou Cambridge

Praha

Jubilejní 100. ročník veslařských Primátorek ČSOB Pojišťovny, který v červnu odložily povodně, nabídne v neděli 22. září na Vltavě souboj favorizované osmiveslice pražské Dukly s univerzitní posádkou z anglického Cambridge. Celkem je do hlavního závodu, jehož finále odstartuje v pravé poledne, přihlášeno 17 lodí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Skifař Ondřej Synek se představí i na Primátorkách. Tři týdny ale netrénoval...

Článek

"Už třiatřicet let v řadě vítězí Dukla a neradi bychom, aby se právě letos na tom něco měnilo. Pro mě bylo nakonec docela překvapením, že i v tom podzimním termínu sem dorazí Cambridge. Konkurence se ale nebojíme. Chceme porazit všechny, i slovenskou reprezentační osmu," vyhlašuje trenér Dukly Petr Blecha.

Velká voda odložila Primátorky z června na podzimní termín znovu po sedmi letech. Obhájci prvenství ale sestavili hodně silnou posádku, v níž se spojí dvě reprezentační sestavy: Klangova čtyřka bez kormidelníka a čtyřka lehkých vah. "Obě posádky mají za sebou mistrovství světa, společně vytvoří značnou sílu," připomíná Blecha s tím, že role kormidelníka se v hlavní lodi Dukly zase po roční pauze ujme nestránoucí Oldřich Hejdušek, který má na kontě už 21 prvenství.

Jen z rodinných důvodů vypadl Milan Doleček, za něhož ale trenér našel hodně atraktivní náhradu. Po pěti letech se z podnikatelského prostředí zase k veslování pro tento závod vrátí Jakub Hanák, držitel stříbrné medaile z olympijských Atén 2004 v párovce. "Ani nebylo moc těžké přemluvit ho," usmál se Blecha.

Cambridge má respekt, ale strach z něj nemají

V barvách Dukly se představí ještě další dvě lodě, ambice obhájit prvenství ale bude mít právě zmíněná osma strokovaná Klangem. Pokud by uspěla, čekala by tradiční koupel při premiérovém triumfu hned tři členy: Podrazila, Vraštila a Kopáče. "Nikoho se nebojíme, ale ke Cambridge máme velký respekt. O to lepší závod to v neděli pro všechny může být," vypráví Blecha.

Studenti z Cambridge, mezi nimiž najdeme i světová veslařská esa jako Němec Grutjen či Thorp a Dudek, sice skládají jako účastníci tradičního měření sil s Oxfordem na londýnsdké Temži na začátku semestru novou posádkou, ale na Vltavě se budou chtít předvést v nejlepším světle.

"Mísí se v té jejich osmě zkušenost s mladou dravostí. Dukla i další naše lodě to s ní budou mít těžké," říká český olympionik Milan Bruncvík, který ještě loni za Cambridge jezdil, ale teď už tam studijní pobyt uzavírá a veslovat bude zase doma.

Synek tři týdny netrénoval

Doplňkový závod ve skifu pojede i čerstvý mistr světa Ondřej Synek. "Tři týdny jsem vůbec nebyl na vodě, soupeřům se tak nabízí velká šance porazit mě. Na druhou stranu jsem celý rok neprohrál a nechtěl by si to pokazit," říká Synek. Trenér pražské Dukly Petr Blechamu nabízel i místo v osmiveslici. "Než jít takhle bez tréninku do nějaké kombinace dvou disciplín, zůstanu jen na skifu," reaguje Synek.

Medailistka z nedávného MS Mirka Knapková dvě lodě zkusí. "Váhal jsem hodně nad programem Primátorek, nakonec jsem se rozhodla, že vedle nedělního skifu zkusím už v pátek souboj univerzitních osmiveslic na kilometru v jedné lodi s kluky z pražské Univerzity Karlovy. Snad se pojede rozumně, budou ohleduplní a moc to nerozjedou," prohlašuje Knapková. Už k tomu pátečním měření sil vyjede i zmíněná posádka Cambridge, pro ni to ale bude spíš jen příprava na hlavní nedělní závod.

Reklama

Související témata: