Hlavní obsah

Podle Bacha MOV v Soči žádnou diskriminaci nepřipustí

Mezinárodní olympijský výbor nebude na zimních hrách v Soči tolerovat žádnou diskriminaci, uvedl jeho nový předseda Thomas Bach s ohledem na kontroverzní ruský zákon zakazující propagaci homosexuality. Představitelé Ruska ho prý ujistili, že zákon, který vyvolal u různých organizací a zemí velkou nevoli, únorové hry nijak neovlivní.

Foto: Natacha Pisarenko, ČTK/AP

Thomas Bach se svou ženou.

Článek

"MOV není jako vláda, která určuje zákony a omezení. Ale dáváme jasně najevo, že nebudeme tolerovat žádnou formu diskriminace. Úkolem výboru je, aby byla stoprocentně dodržována Olympijská charta," řekl dnes Bach agentuře Reuters v řecké Olympii, kde byl slavnostně zapálen olympijský oheň a štafeta s ním se vydala na dlouhou pouť do Soči.

Bacha, jenž nedávno vystřídal v čele MOV Jacquese Roggea, nezneklidňuje ani sílící debata o přeložení fotbalového mistrovství světa v roce 2022 v Kataru na zimní měsíce. Turnaj by pak mohl kolidovat se zimními hrami v tomto roce.

"To je věc FIFA, do které se MOV nebude vměšovat. Mluvil jsem před pár týdny s předsedou Blatterem, když navrhoval, aby se mistrovství světa hrálo v listopadu 2022. Uvidíme, jak to dopadne na výkonném výboru FIFA. Jsem si jistý, že řešení bude vyhovovat oběma stranám, protože FIFA ani MOV by si nepřály kolizi termínu u tak významných sportovních akcí," uvedl Bach. FIFA má případné přeložení šampionátu kvůli letním vedrům v Kataru projednávat na výkonném výboru v příštím týdnu.

Reklama

Související témata: