Hlavní obsah

VIDEO: Trapas při slávě v Rusku. Olympijský oheň už čtyřikrát zhasl, bodyguard ho oživil zapalovačem

Moskva
Aktualizováno

Rusové hledí k zimní olympiádě v Soči v roce 2014 jako k velké chloubě, která má být nablýskanou výkladní skříní největšího státu světa, jenže megalomanský projekt má zatím především na Západě spíše negativní nádech. Odpůrce her v Soči tak jistě škodolibě potěšil lehký trapas následující bezprostředně po grandiózním zapálení olympijské štafetové pochodně, která má vyrazit na dlouhou cestu Ruskem. Minimálně ve čtyřech případech už olympijský oheň trapně vyhasl.

Znovuzapálení olympijského ohně v Moskvě.

 
Článek

Trapas s olympijským ohněm v Moskvě.

Vzplanutí pochodně předcházela slavnost na moskevském Rudém náměstí, kde měl projev prezident Vladimir Putin. Jenže ještě než dorazila k Putinovu sídlu v Kremlu, oheň zhasl.

Stalo se to ve chvíli, kdy oheň nesl šedesátiletý bývalý sovětský šampión v plavání Savars Karapetjan. Arménec, jenž se kromě sportu proslavil také hrdinským činem, když v sedmdesátých letech zachránil život dvaceti lidem, které vyprostil z trolejbusu po pádu do Jerevanského rezervoáru.

Poté, co v blízkosti Kremlu proběhl jednou z pasáží, oheň zhasl. Posvátný plamen, zažehnutý na konci září ve starověké Olympii, byl rázem pryč. A dočkal se trochu nedůstojného nástupce.

Další trapasy na sebe nenechaly dlouho čekat

Nešťastného Karapetjana totiž zachránil poblíž stojící muž, zřejmě člen prezidentské ochranky, jenž znovu zapálil pochodeň cigaretovým zapalovačem.

Podle prezidenta organizačního výboru her v Soči Dmitrije Černyšenka způsobil zhasnutí pochodně nedostatečně otevřený ventil.

A nebyl to jediný ruský trapas. Pochodeň totiž při své cestě hlavní metropolí zhasla podle očitých svědků nejméně čtyřikrát, i další případy natočili Moskvané na video. Pochodeň přitom ještě čeká čtyřměsíční cesta po celém Rusku, než dorazí do Soči na pobřeží Černého moře, kde se olympijské hry v únoru příštího roku uskuteční.

Kritici olympiády, jimž vedle přemrštěného rozpočtu a nešetrného zacházení s přírodou v dějišti her vadí například také diskriminace homosexuálů v Rusku, si tak jistě trapnou chvilku pořádající země, která obletěla svět, náležitě užili.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články