Hlavní obsah

Žokej Bartoš po bělce Sixteen osedlá ve Velké pardubické dalšího favorita

Pardubice

Smělé plány Josef Bartoš měnit nemusí, i když ve Velké pardubické pro něj v nedělním odpoledni začne nová éra. Tu minulou – pětiletku v sedle bělky Sixteen – uzavřel jeden z nejlepších domácích jezdců takřka v slzách, když dvojnásobnou vítězku dostihu loni radši sám zastavil po dvou třetinách trati. Letos v sedle Trezora může zase útočit na vítězství.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Josef Váňa (vlevo) a Josef Bartoš budou i na startu 123. Velké pardubické.

Článek

„Ambice jsou vysoké," neskrývá dvaatřicetiletý Bartoš před jedenáctou účastí ve Velké, z níž má i dva triumfy, ale jen při jednom – s Decent Fellowem – zažil pocit prvního v cíli, protože to druhé už se Sixteen se rodilo až po památné diskvalifikaci Stromského s Amant Grisem.

Letošek Bartošovi přinesl zlom. Opustil stáje Josefa Váni, kam se vrátil syn legendy. Přesídlil ke svému otci do Nebužel, ale jedno mu zůstalo.

Optimistické vyhlídky. A nemusí je brzdit. Podle sázkových kurzů povede druhého největšího favorita. Jen loňská vítězka Orphee des Blins stojí výš. I Tiumen, který nesl třikrát k triumfu Váňu, je za ním.

Trezor zná dobře pardubické překážky

Není divu. Trezor má zářivou vizitku: geny jej pojí i s Tiumenem. Je excelentním skokanem, zná pardubické překážky. Žádné zákoutí závodiště nepřekvapí ani Bartoše, a tak devítiletého hnědáka, který si vysloužil zatím jen titul přeborník kvalifikací (v sezóně vyhrál dvě), může vést k triumfu.

I přesto, že sám v létě zažil drsný pád v italském Meranu, po němž trávil pár dnů na přístrojích, pochroumal si páteř i žebra.

Favoritem byl Trezor už loni, ale s Britem Liamem Treadwellem podlehl ďábelskému tempu vítězné klisny. Bartošovo spojení s Trezorem se rýsovalo jasně, i když měl nabídky i odjinud. Upřednostnil nakonec tu od trenérky Hany Kabelkové, která může být po Lence Horákové, jež kdysi chystala Peruána, druhou ženou připravující vítěze Velké.

„Trezor mi vycházel nejlíp. Moc kvalitnějších koní není," ví Bartoš, ač s valachem nepodstoupil žádný speciální trénink. „Kdepak. Já si na něj v posledních dnech sednout nejel, nebylo to potřeba," dodává.

Reklama