Hlavní obsah

Trenérka Trezora před Velkou pardubickou: Bartoš bude lepší než vloni Treadwell

Praha

Loňská sázka na cizí hvězdu v sedle valacha Trezora nevyšla, ale letos Hana Kabelková znovu může doufat, že se stane druhou ženou, která připravila vítěze do Velké pardubické. V neděli k tomu má pomoci žokej Josef Bartoš, jeden z protřelých domácích matadorů.

Foto: Profimedia.cz

Trezor s žokejem Josefem Bartošem

Článek

„Myslím, že to Pepa Bartoš zvládne lépe než vloni Liam Treadwell," věří trenérka. Před nedělním dostihem má ale Trezor zatím stále jen titul přeborník kvalifikací. I proto je polský rodák a příbuzný Váňova Tiumena zatím až tím druhým vzadu v úspěšné koňské rodině.

Patřičné geny, které pomohly trojnásobnému vítězi Velké pardubické, jistě kolují i v Trezorově organismu a už několikrát to předvedl i pardubickému publiku. I loni patřil do okruhu favoritů. Ale Treadwell, vítěz Velké národní v Liverpoolu, ho do cíle v popředí nepřivedl. Skončili osmí, o rok dříve s Mátlem Trezor ani do cíle nedorazil.

Letos v kvalifikaci už si zvykal na Bartoše, paradoxně si ho ale při jeho zranění zkusil i konkurent z nejtěžších, Jan Faltejsek. „Jenže ten je ve Velké vázaný na Orphee des Blins, tak jsme zvolili variantu s Bartošem," vysvětluje Kabelková.

Bartoš patří k nejlepším u nás

„Uvažovali jsme i o pokračování s Liamem, jenže s naším žokejem je to přece jenom jednodušší. Odpadají problémy s cestováním, je víc času se soustředit na dostih. A Pepa Bartoš u nás patří k nejlepším, tady nemusíme mít žádný strach," konstatuje trenérka, která může napodobit Lenku Horákovou, která kdysi chystala pro triumfy ve Velké Peruána.

Ať chce, či nikoli, je její svěřenec favoritem. Ale jako by se potvrzovala slova některých odborníků, že z Trezora vypáčit správný výkon ve správnou chvíli může být problém. „Loni na Velkou měl mít topformu, ale Liam byl přemotivovaný, chtěl to dokázat, myslel, že sedí na kanónovi, ale nevyšlo to," říká Kabelková pro server Dostihový svět.

Případné geny, které pomáhají k výhrám staršímu Tiumenovi, příliš v potaz nebrala, když se jí Trezor dostával do rukou. „Tiumena jsem vídala jako tříletého právě u Lenky, a přiznám, že se mi jako kůň vůbec nelíbil," tvrdí trenérka, která se kolem koní začala pohybovat u legendárních Palyzové a Vítka v Lysé.

Nyní sídlí ve Vápenném Podole u Pardubic. A nelituje, že se dala na pro ženu ne tak běžnou profesi. „Je to naplnění snu, i když vím, že chlapi to mají v téhle branži jednodušší, umějí se v ní lépe prodat.

Reklama

Související témata: