Hlavní obsah

Krpálek pošesté za sebou vyhrál anketu o nejlepšího judistu

Praha

Lukáš Krpálek podle očekávání vyhrál pošesté za sebou hlasování odborníků o nejlepšího českého judistu. Letošní mistr Evropy anketě vládne od roku 2008. Druhý skončil Alexandr Jurečka, třetí byl Pavel Petřikov. Výsledy byly v neděli vyhlášeny v pražské hale Folimanka v rámci finále extraligy družstev.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Judistou roku 2013 byl vyhlášen Lukáš Krpálek (na snímku).

Článek

Krpálek, který v srpnu na světovém šampionátu získal ve váze do 100 kilogramů bronz, neměl konkurenci a potvrdil svoji historickou nadvládu v anketě. Ta se vyhlašuje od roku 1996. Na první místo Krpálka letos dalo všech čtyřicet hlasujících expertů, o triumfu hvězdy USK Praha nebylo nejmenších pochyb.

Třiadvacetiletý reprezentant navíc převzal šek na 400 tisíc korun za dosažené letošní výsledky. "Byl to neskutečný rok, můj nejlepší v kariéře. Jenom doufám, že příští sezóna bude alespoň podobná té uplynulé. Někdy si říkám, že snad není ani možné, co se mi letos povedlo. Něco takového jsem zkrátka nečekal," řekl ČTK Krpálek, který k medailovým ziskům na ME a MS přidal i dva triumfy na univerziádě a také prvenství na únorovém prestižním Grand Slamu v Paříži.

Jihlavský rodák je s více než měsíčním odstupem šťastný také za bronz ze světového šampionátu, byť těsně po turnaji litoval promarněné šance na celkový triumf. "Musím říct, že si té medaili vážím čím dál víc. V Brazílii jsem nebyl v optimální formě, navíc měl nějaké zdravotní potíže a hodně jsem si to musel vydřít. Ale ta obhajoba stála za to," připomněl Krpálek svůj bronz z MS v Paříži před dvěma lety.

Krpálek: Věřím, že ten letošní rok jednou ještě překonám

Věří, že v něm ještě dřímá prostor na zlepšení. Do další práce ho žene právě vidina zlata z mistrovství světa a také olympijský medailový sen. "Já pořád věřím, že ten letošní rok jednou ještě překonám. Ale musel by to být právě úspěch na olympiádě nebo vítězství na mistrovství světa. Nebo tam být aspoň ve finále. To předbíhám, za takovým snem stojí hodně dřiny. Hlavní je, abych zůstal zdravý. Pak to už všechno nějak dopadne," uvedl Krpálek.

Po srpnovém šampionátu v Riu de Janeiro skoro měsíc odpočíval, teď se už těšil zpátky "do práce". Musel přitom shazovat přebytečná kila, před nedělním kláním extraligy družstev muselo pryč osm a půl kilogramu. "To už je fakt dost. Když jsem se dnes ráno probudil, tak jsem se fakt necítil dobře," líčil s úsměvem.

Krpálek také zvažuje, že v listopadu vyrazí na asijské turné. Nejdříve chce absolvovat tréninkový kemp v Japonsku, pak v Tokiu zasáhnout do Grand Slamu a na zpáteční cestě se ještě zastavit na Grand Prix v Jižní Koreji. "Ale bral bych to spíš vyloženě tréninkově. Jde o to, abych se postupně začal chystat na novou sezónu," plánoval Krpálek.

Výsledky ankety Judista roku 2013:
1. Lukáš Krpálek (USK Praha)
2. Alexandr Jurečka (JC Havířov)
3. Pavel Petřikov (JC Hradec Králové)
4. Michal Horák (USK Praha)
5. Jakub Ječmínek (USK Praha)
6. Jaromír Ježek (Sokol Vršovice)

Reklama

Související témata: