Hlavní obsah

OBRAZEM: Loučení legendy, čtrnáct pádů, suverénní obhajoba. To byla letošní Velká pardubická

Pardubice

Dva vrcholy měla 123. Velká pardubická. Prvním z nich byl definitivní odchod legendárního žokeje Josefa Váni do dostihového důchodu, druhým pak suverénní obhajoba jedenáctileté klisny Orphee des Blins s Janem Faltejskem v sedle. Oproti předchozím ročníkům popadalo neobvykle velké množství jezdců, závod dokončilo jen šest žokejů.

Foto: David Taneček, ČTK

Josef Váňa se s kariérou rozloučil tam, kde se nejvíce proslavil - na pardubickém závodišti.

Článek
Fotogalerie

Do závodů přitom odstartovalo dvacet závodníků. Letošní slavná steeplechase však byla náročnější než předchozí, jak potvrdil Faltejsek. „By to těžké. I tou měkkou půdou. Věděl jsem, že karambolů je dost, smekám před koňmi, kteří to zvládli," prohlásil po obhajobě vítězství.

Zatímco v loňském roce překvapil všechny experty, letos byl na jeho vítězství vypsán nejnižší kurz. „Loni to byla výhra na ztrátu řeči. Jako z jiného světa. Všichni byli překvapení. Letos jsem věděl, že mám superkoně, superskokana, super nachystanýho," pochvaloval si Faltejsek.

Nedělní 123. Velká pardubická byla podle všeho poslední pro legendárního osminásobného vítěze Josefa Váňu, který upadl až na poslední překážce a do cíle tak nakonec místo v sedle dokráčel po svých. „Opravdu to byla moje poslední Velká pardubická. Věřte mi," přesvědčoval všechny přítomné, protože láskou k závodění je celou svou kariéru známý.

Přesně týden před svými jednašedesátými narozeninami tak zažil Váňa poněkud hořký závod, když se jeho kůň Tiumen na poslední překážce lekl koně bez jezdce, přidupl si a slavný žokej z něj spadl. Na druhou stranu si mohl vychutnat dojemné loučení. Když procházel před hlavní tribunou pardubického závodiště do cíle, diváci mu hlasitě aplaudovali.

Reklama

Související témata: