Hlavní obsah

Česko má dopingový skandál! Vzpěrač Orság neprošel testem, nesmí na MS a čeká na trest

Martin KézrPrávo

Na české vzpírání se řítí velký dopingový malér. Nejlepší z reprezentantů Jiří Orság měl při letním mimosoutěžním odběru pozitivní nález. Právu to potvrdil šéf svazu Petr Krol. Bronzovému medailistovi v kategorii nad 105 kg z letošního ME v Tiraně tak vážně hrozí dvouletý zákaz činnosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vzpěrač Jiří Orság má velký malér.

Článek

Každopádně na zítra začínající MS do polské Vratislavi 24letý Orság odcestovat nemůže. „Zatím mám na stole jen první zprávu, že v těle našeho reprezentanta byla při mimosoutěžní dopingové kontrole objevena látka ze seznamu zakázaných prostředků. Při shodě obou Orságových vzorků došlo k okamžitému zákazu činnosti," tvrdí Krol a očekává, že právě při šampionátu vynese světová federace IWF trest.

Šéf exekutivy Antidopingového výboru České republiky Jan Chlumský serveru idnes.cz řekl, že poprvé byl Orság pozitivně testován 20. srpna v Chomutově na tréninkovém kempu reprezentace. Ke druhé kontrole došlo na soustředění v Nymburku měsíc poté. Jednalo se o látku tamoxifen. "Patří do zvláštní skupiny, která se nazývá modulátory hormonů a ovlivňuje metabolismus testosteronu. Je to látka, která pomáhá steroidům k větší efektivitě. Nejde však o anabolický steroid," uvedl Chlumský.

Trestu neunikne

„Nemůžeme doufat v nějaký zázrak. Když jsme o tom s Orságem mluvili, popřel sice vědomé požití zakázaných prostředků, ale viny ho ani to nezbavuje. Sportovec odpovídá za své tělo, o tom jasně mluví i antidopingová charta. Pravidla jsou úplně jasně nastavená, trestu neunikne," uvědomuje si Krol a celou aféru označuje za veliké neštěstí pro české vzpírání.

„Tohle nás potká u borce, který zvedl kredit našeho sportu. Začal vozit medaile a byl prakticky po každém závodě negativně testován. Těžko ale budeme vysvětlovat, že byl vždycky čistý, když má teď takový průšvih," říká nešťastně Krol, podle nějž ale Orság odmítl možnost, že by byl v nějakém tajném dopingovém programu. „Rozběhne se asi vyšetřování a věřím, že nejde o selhání systému, ale chybu jednotlivce," říká Krol.

Ria se nevzdává

Sám vzpěrač nechce do oficiálního verdiktu nic komentovat, předsedovi svazu ale naznačil, že by se po odpykání trestu chtěl ještě ke vzpírání vrátit. „Olympijské Rio je pro něj velkým snem a přál bych mu, aby si ho mohl splnit. I ten, kdo udělá malér, má mít právo na druhou šanci," tvrdí Krol. Orság, sedmý z londýnské olympiády, má doma evropské stříbro i bronz z dvojboje a k tomu další tři cenné kovy za nadhoz. Navíc dvakrát vyhrál ME do 23 let.

Vzhledem k vážnosti situace budou čeští vzpěrači na letošním MS úplně chybět. „Původně přihlášený byl ještě Petrov ve váze do 69 kg, ale neprokazuje výkonnost. Zvedá teď ještě méně než při jarní Evropě, kde byl až jedenáctý, takže ani nemá cenu, aby tam vůbec jel," říká generální sekretář Českého svazu vzpírání Zdeněk Eret.

Reklama

Související témata: