Hlavní obsah

Talentovaná Zdráhalová vyráží ve stopách své mentorky Sáblíkové. Ale Marťa je jen jedna, ví

Praha

Z bleskurychlého vzestupu, jaký poslední dobou zažívá, se sama těžko vzpamatovává. Před dvěma lety hrála Nikola Zdráhalová hokej a pomalu začala koketovat s rychlobruslením. Letos v listopadu ji v 17 letech čeká premiéra ve Světovém poháru na 1500 a 3000 m.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Rychlobruslařka Nikola Zdráhalová (vpravo) s Martinou Sáblíkovou a trenérem Petrem Novákem.

Článek

„Mám z toho strach,“ přiznává respekt ze vstupu do světa elitních závodnic. „Bude to něco nového, nebudou tam holky z juniorského týmu, na které jsem zvyklá,“ vypráví.

K rychlobruslení z hokeje

Příprava ve skupině trenéra Nováka po boku Martiny Sáblíkové a Karolíny Erbanové je pro ni velkou školou. „Marťa mi hodně radí, snažím se s ní trávit co nejvíc času,“ vzhlíží k dvojnásobné olympijské vítězce. Srovnávání s rychlobruslařskou hvězdou se tak Zdráhalová nevyhne. „Lidi se mě ptají, kdy ji porazím, ale to se nedá. Marťa je jenom jedna,“ tvrdí.

S Erbanovou má zase společné hokejové začátky. „Hrála jsem ho odmala, ani se mi zezačátku do rychlobruslení nechtělo a obrečela jsem to. Naši mi řekli, ať to zkusím, že se když tak k hokeji můžu vrátit. Ale zůstala jsem,“ vypráví Zdráhalová.

Má šanci i na Soči

Jejího progresu si cení i Petr Novák. „Za ty tři roky udělala velký kus práce. Podobně jako na Káje je na ní vidět taková ta zlámaná ruka jakoby pořád držela hokejku. Ale to není rozhodující, je to jen jiný styl bruslení, ty základy z hokeje pomáhají,“ tvrdí trenér.

Před rychlobruslařkou z Dvora Králové se otvírá šance představit se i na olympiádě, aspoň v týmech. „Trenér říká, že bych se tomu mohla přiblížit, ale mně to přijde hrozně těžké. Už limit pro Světový pohár je ohromný, vůbec jsem ho nečekala,“ neskrývá.

Reklama

Související témata: