Hlavní obsah

Bavil se, pracoval, ale nezávodil. Ještě mám v plánu vítězit, ujišťuje pětibojař Svoboda

Praha

Sezóna, v níž měl potvrzovat roli olympijského vítěze, se nepovedla, ve výsledkových listinách velkých závodů byste moderního pětibojaře Davida Svobodu hledali marně. „Ale ještě mám v plánu vítězit,“ ujišťuje šampión z Londýna.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Svoboda po čtvrtém místě v anketě Sportovec roku 2012.

Článek

Důvod závodní i tréninkové pauzy se nachází v jeho holeni. „Bolela mě někdy od května, začátkem srpna už jsem skoro nemohl chodit a přestal i trénovat. Byla tam únavová zlomenina, vynechal jsem mistrovství Evropy a nakonec i světa,“ popisuje Svoboda své peripetie.

„To zranění mě obtěžuje po většinu roku, ale už to nebolí, každým dnem čekám na uschopnění,“ vyhlíží optimistickou lékařskou zprávu. Dle hesla, že všechno špatné je pro něco dobré, věnoval svůj čas jiným věcem. „Stihl jsem toho spoustu užitečného,“ pochvaluje si.

Z očí fanoušků nezmizel, často se objevoval na různých společenských událostech a akcích s charitativním podtextem. Obavy, že by si ho veřejnost podobně jako třeba Aleše Valentu začala zařazovat spíš do kategorie celebrit než sportovců, nemá.

„Já letos nezávodil kvůli zranění, ne proto, že bych se chtěl věnovat jiným věcem. Kdybych byl zdráv, sport by byl na prvním místě. A v příštích letech chci naplno trénovat, závodit a vozit medaile,“ ujišťuje.

Založil firmu

Čas na přípravu by mu neměla ubírat ani jeho role ve společnosti Dukla Marketing, kterou s manažerem Janem Hovorkou zakládal a která se věnuje zastupování sportovců.

„Ze začátku to obnášelo velkou časovou a energetickou investici, většina schůzek byla na mně. Ale teď už je ta výkonná moc předelegována na Honzu, já stojím opodál jako jakýsi ambasador,“ popisuje.

Ve své pozici se snaží zužitkovat zkušenosti, které během kariéry nasbíral. „Mám mezi sportovci spoustu kamarádů a jsem pořád jedním z nich. Pro nás jsou samotní sportovci na prvním místě, ne jako u jiných společností, kde hraje prim jejich zisk,“ srovnává. Pod křídly agentury jsou tak například deblkanoisté Radoň s Dvořákem, cyklisté i vodní slalomáři.

Trénink v horách

Teď ale bude fungování společnosti Svoboda sledovat na dálku, po úplném uzdravení se přesune do amerického Colorada Springs, které se stává jeho druhým domovem. „Chci tam být přes zimu i během sezóny. Zavřu se do hor a budu dřít,“ předsevzal si.

Podmínky ve středisku, které leží téměř ve 2000 metrech nad mořem, má vynikající. „Na olympiádě v Mexiku ve vysokých výškách dostali Američané na zadek, tak si založili centrum pro vysokohorský trénink letních sportů. A moderní pětiboj je toho součástí,“ těší Svobodu.

„Sice je to v horách, ale je tam pouštní klima, takže se i při teplotě lehce nad nulou dá běhat v trenkách,“ pochvaluje si.

Do střediska se nedostane každý, ale jako olympijský vítěz má dveře otevřené. „Američtí trenéři si slibují, že se něco přiučí ode mě a bude to přínosné pro obě strany,“ vysvětluje. Dalším bonusem je pak klid. „Tady jsem rozlítaný, za oceánem mě nikdo nezná. Můžu se soustředit na trénink a regeneraci, což je jeden z hlavních benefitů,“ dodává.

Reklama